Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Loď začala střílet do migrantů. Neuposlechli prý pokyny, jedna žena zemřela

Autor: ČTK - 
25. září 2018
22:37

Loď marockého vojenského námořnictva v úterý ve Středozemním moři zahájila palbu na plavidlo s migranty, které odmítlo uposlechnout jejích pokynů. Střelba si vyžádala jednoho mrtvého a tři raněné, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

Námořnictvo bylo nuceno střílet na rychlý člun řízený španělským občanem, který „odmítal uposlechnout pokynů, přestože se plavil v marockých vodách, tvrdí úřední komuniké. Čtyři migranti ve člunu byli zraněni, a to včetně Maročanky, která zraněním v nemocnici podlehla, upřesnil úřední mluvčí na dotaz AFP. Migranti podle něj ve člunu leželi, a tak nebyli vidět. Španělský kormidelník nebyl zasažen a byl zatčen.

Maročané se plaví do Španělska

Španělsko od začátku letošního roku zaznamenalo příchod více než 38 tisíc lidí, ať námořní či pozemní cestou, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci (OIM). Maroko tvrdí, že od ledna zabránilo 54 tisícům pokusů o přechod hranic do Evropské unie, což se podle vládního mluvčího týkalo 7100 Maročanů.

Zatímco stovky mladých Maročanů se hrnou na pláže v oblasti, aby se pokusily překročit hranice, marocké úřady nedávno posílily kontrolu a nainstalovaly zábrany na přístupech k městům na severním pobřeží, řekl AFP ochránce lidských práv Mohamed Benaïssa. Jak známo, na pobřeží leží také Ceuta, španělská enkláva v severní Africe, kam se přes zábrany snaží proniknout stovky migrantů.

Od začátku září jsou sociální sítě zaplavovány záběry ukazujícími, jak se mladí Maročané v nafukovacích člunech plaví do Španělska.