Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zoo pořídila klece pro lidi. Aby se mohli schovat, když začnou útočit zvířata

Autor: Mii - 
9. září 2018
11:05

Občas nastane situace, že návštěvníci nedbají v zoo bezpečnostních opatření a přepadnou do výběhu ke zvířatům. To může být potenciálně velmi nebezpečné, hlavně když jde o agresivní tvory. Zoo v Novém Dillí se proto rozhodla nainstalovat do vybraných výběhů klece pro lidi, aby se měli kam schovat, když ke zvířatům náhodou spadnou.

První klece budou umístěné v průběhu září. Jako první byly vybrány výběhy medvědů a místních hvězd – čtyř bílých tygrů indických. Právě tygři byli v centru nešťastného incidentu z roku 2014, kdy do jejich výběhu spadl mladý muž a na následky zranění jimi způsobených zemřel.

Podle policie byl 22letý mladík opilý. Plot k tygrům přeskočil navzdory varování pracovníků zoo i cedulí. Pracovníci nejdříve chtěli tygry uspat, aby na muže nezaútočili, ale nemohli se dostat k uspávací pistoli. Byla uzamčená ve skříňce, ke které měl klíč jen doktor, který se zrovna nenacházel poblíž. Zaměstnanci tak na tygra jménem Vijay začali pokřikovat, aby odvedli jeho pozornost, ale ten stejně na muže zaútočil.

Následovalo 10 minut, během kterých se tygr po mladíkovi sápal. Celou krvavou konfrontaci natočili přihlížející lidé na mobily a je dostupná online. Muž nakonec podlehl svým zraněním.

Klece přežijí útok šelem

Policie, která případ vyšetřovala, rozhodla, že vina nebyla na straně zoo. Přesto doporučila, aby zařízení zlepšilo svoji vybavenost pro případ podobných mimořádných událostí. V přiléhajícím výběhu se tak od té doby nachází série nástrojů jako žebříky nebo petardy, které by měly pomoci. Uspávací pistole mezi nimi ale stále není, protože podle indického vládního nařízení k ní může mít přístup jen doktor.

Přesto zoo měla dojem, že pro ochranu návštěvníků neudělala dost. Došla tak k myšlence klecí, do kterých se mohou návštěvníci schovat. „Už jsme je zadali do výroby a první by měla být hotová za deset dní,“ uvedla pro místní deník Times of India ředitelka zoo Renu Singhová.

Podle ní klece budou mít jednoduchý zámek, který lidé pochopí i bez předchozí instruktáže. „Lidé do nich jednoduše zvládnou vejít a zamknout se v nich,“ popsala a dodala, že bezpečnost klece byla testována a vydrží kontakt se silným zvířetem.

Tygři útočí hlavně na ošetřovatele

Incident z roku 2014 nebyl nijak ojedinělý. Během posledních osmi let došlo v Indii k šesti podobným událostem, kdy se návštěvníci ocitli ve výběhu tygrů. Byť zvířata  zaútočila, nikdo z lidí nezemřel.

Existuje také řada případů, kdy tygři zaútočili na své pečovatele. Jen loni takto zemřeli tři pracovníci zoo – v Číně, v Británii a znova v Indii. V případě útoku v Británii dokonce tygr zaútočil tak rychle, že by podle expertů nepomohla ani uspávací pistole, protože trvá, než látka začne působit.

Singová si proto myslí, že klece pro lidi by mohly zachránit řadu lidských životů. Pokud se osvědčí, mohly by je začít využívat i jiné zoo.

Video  Muže v čínské zoo před zraky ženy a dítěte roztrhal tygr.  - Youtube
Video se připravuje ...

zlymikes ( 9. září 2018 12:20 )

stačí dojít do Parlamentu , kde by byly takové klece také potřebné

Lucio1 ( 9. září 2018 11:23 )

Budu se muset podívat na Planetu opic., jak to tam přesně bylo aby byl člověk připraven..

Zobrazit celou diskusi