Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šéfa doněckých separatistů zabila bomba v lustru nebo lampě. Rusové: Provokace

Autor: peb, ČTK - 
1. září 2018
13:30

Bomba, která v pátek v restauraci v centru Doněcka zabila vůdce proruských separatistů Alexandra Zacharčenka, byla umístěna v jedné ze stojacích lamp nebo lustru. Nemohla tam ale být nastražena bez přispění lidí z řad separatistů. Uvedl to v sobotu ruský list Kommersant. Podle Kremlu je zabití vůdce proruských separatistů „provokace“.

Zacharčenko utrpěl v pátek při výbuchu zranění hlavy, kterým v nemocnici podlehl. Jeho nástupce tvrdí, že dopadení podezřelí „potvrdili ukrajinskou účast na zločinu“. Podle Kremlu tento čin výrazně ohrožuje urovnání konfliktu na Ukrajině.

„Nepochybně je to provokace,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov a dodal: „Zacharčenkova smrt bezpochyby zvýší napětí v regionu, což samo o sobě nepřispěje k vytvoření podmínek alespoň pro vyhlídku, že se začnou plnit minské mírové dohody.“

Nepochybně je to provokace, která má zcela negativní následky na celkové ovzduší v regionu a samozřejmě neprospěje urovnání konfliktu,“ uvedl Peskov podle agentury TASS a zdůraznil: „Ještě je nutné definitivně objasnit, kdo za touto provokací stojí.“

Moskva a Doněck jsou přesvědčeny, že stopy atentátu vedou do Kyjeva; několik „ukrajinských diverzantů“ se podle nich po útoku podařilo zadržet. Kyjev naopak přičítá Zacharčenkovu smrt vyřizování účtů mezi separatisty, respektive doněcký předák se mohl stát nepohodlným samým Rusům.

Kdo nastražil bombu?

Kommersant upozornil, že restaurace Separ, kde byl Zacharčenko zabit a několik dalších povstaleckých hodnostářů zraněno, patřila náčelníkovi Zacharčenkovy tělesné stráže. Vzhledem k častým návštěvám vysoce postavených hostů byl podnik pečlivě chráněn, a tak zde nachystat bombu nebylo možné bez pomoci lidí z povstaleckého tábora.

Odhaduje se také, že v okamžiku výbuchu byl atentátník poblíž podniku a bombu odpálil mobilním telefonem, když uviděl, že Zacharčenko vstoupil dovnitř.

Ukrajinský poslanec Ihor Mosijčuk ruskému deníku řekl, že Zacharčenka zabili „lidé dobré vůle - titíž, kteří dříve zlikvidovali povstalecké velitele, známé pod přezdívkami Givi a Motorola. Oba se podle Kommersantu vyznačovali loajalitou k Zacharčenkovi.

Nejmenovaný zdroj z ukrajinských bezpečnostních struktur uvedl, že sice věří v sílu ukrajinských diverzantů, nicméně Zacharčenkova smrt byla spíše důsledkem boje o sféry vlivu mezi samými „teroristy“, tedy povstalci. Ukrajinská vláda podle zdrojů deníku předpokládá, že atentát žádné důsledky mít nebude: jednu loutku v čele separatistů vystřídá jiná a Rusové nenechají povstalecký režim padnout.

Zacharčenkovy pravomoci prozatím převzal první místopředseda povstalecké vlády Dmitrij Trapeznikov.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi