Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Saláty McDonald's obsahovaly parazity. Nakazilo se přes 500 lidí

Autor: Mii - 
27. srpna 2018
20:25

S epidemií způsobenou saláty řetězce rychlého občerstvení McDonald's se od května potýkají státy po celé Americe. Více než 500 lidí po jejich konzumaci onemocnělo parazitem způsobujícím nemoc cyklosporózu, kterou doprovází silné zvracení a průjem. Několik lidí skončilo v nemocnici, informuje CNN.

Jen během posledních šesti týdnů se počet případů zvýšil o 731 procent. Lidé s touto nemocí byli zaznamenáni v 16 státech a všechny spojuje jedno – během poslední doby zkonzumovali jeden ze salátů McDonald's.

Firma své saláty v reakci 20. července vyměnila. Záležitost začal také vyšetřovat Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který uvedl, že zjišťuje původ římského salátu a mrkví, které pokrmy obsahovaly. Aktuálně se epidemie nedotýká jen východního pobřeží, všude jinde se nachází.

V nemocnici kvůli onemocnění skončilo 24 lidí ve věku mezi 14 a 91 lety. Více než 66 procent z nich jsou ženy. „První případy se začaly objevovat 14. června, ale to je pravděpodobně kvůli prodlevě mezi tím, kdy člověk onemocní a kdy to nahlásí. To může trvat až šest týdnů,“ uvedlo americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) v prohlášení.

Průjem trvající až měsíc

Zasažení lidé chytili střevního parazita Cyklospora cayetanensis, který se obvykle objevuje v zemích Střední a Jižní Ameriky a Asie. Český Státní zdravotní ústav (SZÚ) před ním varuje především při cestování do Mexika.

K přenosu infekce dochází skrze kontaminovanou vodu nebo stravu. Nemoc se projevuje vodnatým průjmem a nevolností, zvracením, bolestmi břicha a ztrátou chuti k jídlu. Průjem může být velmi silný a může trvat až měsíc. Léčba probíhá antibiotiky.

Několik druhů salátů

McDonald's v USA nabízí čtyři druhy salátů - dva zdravější a dva s větším počtem kalorií. Měly být krokem, jak v konkurenci hamburgerů a dalších pokrmů vyhovět lidem požadujícím zdravější variantu jídla.

Blesk Zprávy kontaktovaly české zastoupení McDonald's, zda přenos infekce hrozí i v Česku. Odpověď v době psaní textu nedostaly. I v Česku restaurace na svém menu nabízí saláty – crispy chicken salát, grilled chicken salát a zahradní salát.

y1xcvbnm ( 27. srpna 2018 20:58 )

a ještě neutratíš, ty tedy umíš žít, namažeš si chleba že si zatřeš pory a dáš si kolečko gothaje, ty se máš

Lucio1 ( 27. srpna 2018 20:57 )

ale možná lidi zhubli, když pořád kadili? Což by v Americe vůbec neškodilo..

Zobrazit celou diskusi