Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bývalý prezident Kostariky čelí obvinění za znovuotevření zlatého dolu

Autor: ČTK, nkov - 
23. srpna 2018
19:30

Kostarický exprezident a nositel Nobelovy ceny za mír Óscar Arias čelí obvinění, že v rozporu se zákonem podepsal dekret umožňující těžbu zlata v dole na severu Kostariky. Informovala o tom dnes agentura AP. Projekt se nakonec neuskutečnil, ale v oblasti byly pokáceny chráněné stromy. Po zastavení projektu soudem vypukla v regionu zlatá horečka.

Generální prokurátorka Emilia Navasová navrhla obžalovat Ariase a ministra životního prostředí jeho tehdejší vlády Roberta Doblese kvůli tomu, že v roce 2008 podepsali dekret o těžbě, ač předchozí prezident tam těžbu zakázal. Ariasův dekret umožnil těžbu s odůvodněním, že jde o projekt národního zájmu.

Kauza se týká dolu Las Crucitas na severu Kostariky blízko hranic s Nikaraguou, kde chtěla firma Industrias Infinito kanadské společnosti Infinito Gold těžit zlato. Povolení dostala na deset let, během nichž hodlala vytěžit nejméně 19,8 tuny zlata. Na těžbu ale nakonec nedošlo, protože kostarické soudy projekt pozastavily pro nesrovnalosti v udělení koncese a obavy z ekologických škod.

Firma ale mezitím vykácela stromy, včetně chráněných mandlovníků, jejichž plody jsou v regionu hlavním zdrojem obživy papoušků ara zelených, kteří jsou ohroženým druhem. Kvůli tomu dostala těžařská firma v roce 2015 pokutu 6,4 milionu dolarů (asi 141 milionů Kč) za ekologické škody.

Po zastavení projektu se začali do oblasti v kostarické provincii Alajuela sjíždět místní zlatokopové, kteří si tam postavili improvizované přístřešky a snažili se těžit zlato starými metodami, například s použitím rtuti. Ta je vysoce toxická a taková těžba proto škodí nejen těm, kdo ji používají, ale i životnímu prostředí.

Nastolení míru a „Nobelovka“

Místní obyvatelé proto loni sepsali několik petic a žádali vládu, aby ilegální těžbu okamžitě řešila. Prokuratura loni vznesla několik obvinění a policie se snažila ilegální těžaře pochytat, oblast je ale těžko přístupná a také kapacity tamní policie nejsou dostatečné.

Nyní sedmasedmdesátiletý Óscar Arias stál v čele Kostariky v letech 1986 až 1990 a 2006 až 2010. Nobelovu cenu za mír dostal v roce 1987 za úsilí o ukončení gerilových válek ve středoamerických zemích.

Zobrazit celou diskusi