Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Půl roku od vraždy slovenského novináře Kuciaka (†27). Střelec uniká, policie mlčí

Autor: ČTK - 
21. srpna 2018
21:03

O dosavadním vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky hodlá slovenský dozorující prokurátor podrobně informovat veřejnost v září. Oznámila to dnes mluvčí slovenské speciální prokuratury Andrea Predajňová. Od zločinu, který na Slovensku vyvolal demonstrace a vedl k pádu tehdejší vlády Roberta Fica, uplynulo právě v úterý půl roku.

Sedmadvacetiletého Kuciaka a jeho stejně starou snoubenku Martinu Kušnírovu zastřelil neznámý vrah v jejich domě ve Veľké Mači 21. února. Policie je našla až po čtyřech dnech na základě podnětu novinářovy matky. Vyšetřovatelé dříve jako nejpravděpodobnější motiv vraždy označili investigativní práci reportéra.

Kuciak se při své práci věnoval například aktivitám italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojují s mafií, a zabýval se také vazbami jednoho z nich na blízké spolupracovníky expremiéra Fica. Psal i o podezřeních z daňových podvodů, které se týkaly také lidí označovaných za blízké Ficově straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD).

Veřejnost není spokojená s postupem při vyjasňování Kuciakovy vraždy a na 300 slovenských novinářů a zástupců médií vyjádřilo 17. srpna v otevřeném dopisu pochybnosti nad nezávislostí vyšetřování. „Stále nevíme, kdo je zabil a proč to udělal. Stále máme pochybnost, zda je vyšetřování skutečně nezávislé. Vzhledem k tomu, že po vraždě zásadní změny v policii a prokuratuře nenastaly, velkou důvěru ve skutečné vyšetřování mít ani nemůžeme,“ napsali novináři.

Mluvčí Predajňová dnes sdělila, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování se prokuratura nebude „v tomto stadiu k jeho průběhu ani k jednotlivým úkonům vyjadřovat, abychom vyšetřování nezmařili anebo neztížili“. Ujišťovala přitom, že se intenzivně pracuje na tom, aby „tento trestný čin byl objasněn a aby pachatelé byli potrestáni“.

Video  Úřad speciální prokuratury v kauze vraždy Kuciaka mlčí  - tv Joj
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi