Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Dejte si pauzu od sexu.“ Úřady radí Kolumbijcům, jak přežít enormní vedra

Autor: Mii - 
21. srpna 2018
17:05

Originální radu si připravili zdravotničtí úředníci pro obyvatele kolumbijského města Santa Marta, které aktuálně sužuje vlna enormních veder. Lidem doporučili, aby se v těchto dnech vyvarovali sexu, protože zvyšuje tělesnou teplotu a tím zhoršuje snášení vedra. Informuje o tom deník Colombia Reports. Santa Marta se poslední měsíc potýká s teplotami kolem 40 stupňů Celsia.

„Když je teplota vysoká – hlavně v poledne, vyvarujte se sexu, protože tato aktivita je fyzicky náročná a zvyšuje váš srdeční rytmus,“ uvedl Julio Salas, zdravotní tajemník města Santa Marta. Dodal ale, že pokud člověk vlastní klimatizaci, není problém. Ti, kteří ji nemají, by však měli počkat do večerních hodin, až se ochladí.

Sex je podle Americké kardiologické asociace klasifikován jako mírně až středně náročná fyzická aktivita. Srdeční tep je schopen vystřelit až nad 130 úderů za minutu, což se rovná například výstupu do prudkých schodů.

Mezi další Salasovy tipy, jak se v horku „neuvařit“, patří volné prodyšné oblečení a dostatečný příjem tekutin. Úředník rady vyslovil poté, co nemocnice v Santa Martě zažívají nebývalý nápor pacientů trpících úpalem a úžehem. Teploty se v karibském městě poslední měsíc běžně pohybují kolem 40 stupňů Celsia.

S horkem bojuje celý svět

Nejen Kolumbie trpí vlnou enormních veder. Japonské město Kumagaya koncem července běžně zažívalo rekordní teploty kolem 41 stupňů Celsia, v jejichž důsledku zemřelo 44 lidí. Podobně v Jižní Koreji zemřelo kvůli horku 42 lidí a 3400 skončilo v nemocnici. Teploty zde dosahují 40 stupňů Celsia.

Video  Horko deptá lidské mozky: Jsme agresivnější, říká neurolog.  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi