Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blesk zasáhl chlapce (13). Probudil se po třech dnech, život mu zachránil skateboard

Autor: Mii - 
16. srpna 2018
18:55

Jen málo stačilo ke katastrofě. Mladý Josiah Wiedman z Arizony se procházel večer po parku, když do něj zničehonic uhodil blesk. Přírodní úkaz byl dostatečně silný, aby jej zabil. Josiah ale držel v ruce skateboard, který blesk odvedl do země. Z události si tak odnesl „jen“ pár popálenin a tři dny v kómatu, informují Fox News.

Dramatickou událost zachytila pouliční bezpečnostní kamera. Byť má obraz velmi rozmazaný, je na něm vidět, jak blesk Josiahu zasáhne nečekaně a velmi silně. Zároveň ukazuje, jak se kluk skácí na zem, kde narazí hlavou o chodník.

Celý incident viděl jeho kamarád Javier Tapier, kterého blesk také lehce spálil, ale zůstal při vědomí. Okamžitě začal křičet o pomoc, čímž přivolal nedalekého souseda, jenž bezvládně ležícímu chlapci poskytl masáž srdce a první pomoc. Následně přivolal záchranku, která jej odvezla do dětské nemocnice ve Phoenixu.

Doktoři Josiahu přivedli do umělého kómatu, ve kterém strávil tři dny. V plicích během té doby měl hadičky, které z orgánu odváděly přebytečnou tekutinu. Pro Fox News to popsala jeho matka Krista Wiedmanová.

Ačkoli Josiahu zasáhl velmi silný blesk, nakonec vyvázl jen s minimálními zraněními, mezi kterými bylo několik popálenin a krátkodobá ztráta paměti. Doktoři a jeho rodiče předpokládají, že to bylo kvůli skateboardu, který během zásahu držel v ruce. Jinak by blesk projel celým jeho tělem a těžce jej zranil.

„Josiahovi se daří dobře. Je mu líto, že nemůže dva týdny chodit do školy, protože ho teď všichni znají, ale je v pořádku,“ řekl jeho matka. Podle doktora Craiga Egana zdravotnický tým nedokázal určit, kterým bodem blesk do těla vstoupil a kterým se dostal pryč, ale zranění jasně odkazují na silný elektrický náboj.

Video  Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky.  - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Sám Josiah si z události téměř nic nepamatuje. „Pamatuji si jenom velký nával horka a pak nic,“ popisoval hoch, který s ježděním na skateboardu začal teprve před třemi měsíci. „Probudil jsem se o tři dny později a myslel si, že jsem si jen na chvíli zdříml,“ uvedl.

„Bez mého skateboardu bych byl pravděpodobně mrtvý. Nebo ve velkých bolestech. Zachránil mi život. Teď se mi daří skvěle, ani moje noha nebolí,“ dodal Josiah.

Energie na půl roku

Během posledních deseti let zemřelo v Americe na zásah bleskem okolo 27 lidí. Většina osob konfrontaci přežije, ale mnohdy si nesou následky do konce života včetně silných popálenin nebo srdeční zástavy.

Průměrný blesk obsahuje miliardu joulů energie, kterými by byl schopný pohánět běžnou žárovku více než šest měsíců v kuse. Šance, že do člověka blesk uhodí, je zhruba jedna ku třem milionům. Celosvětově jeho zásahem zemře okolo 24 tisíc lidí.

Video  Čínského moderátora zasáhl blesk v přímém přenosu.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi