Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalifornie dál zápasí s ničivými požáry. Trump schválil peníze z federální kasy

Autor: jer, ČTK - 
5. srpna 2018
16:50

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v kalifornských oblastech zasažených ničivými požáry stav katastrofy a nařídil uvolnění federálních financí na pomoc při jejich obnově. Podle agentury Reuters o tom v neděli informoval Bílý dům. V Kalifornii zuří celkem 17 požárů a počet jejich obětí v sobotu stoupl na devět.

Trump reagoval na prosbu kalifornského guvernéra Jerryho Browna, který v sobotu navštívil jednu z postižených oblastí a požádal o federální pomoc. Vyhlášení katastrofy umožní Trumpovi uvolnit federální peníze na pomoc tisícům lidí, kteří přišli o svá obydlí.

V Kalifornii i v neděli pokračuje suché a horké počasí doprovázené místy silnými nárazy větru pohánějícími plameny. Největší požáry zuří severně od San Franciska, kde již padlo plamenům za oběť 55 domů a tisíce lidí musely prchnout více než stovku kilometrů daleko od svých domovů. Dva největší požáry již zachvátily plochu o rozloze pětkrát větší než je San Francisco a hasičům se je podařilo dostat pod kontrolu pouze přibližně ze čtvrtiny.

Video  Muž zachraňuje králíka při kalifornském požáru  - Twitter.com
Video se připravuje ...

Nejtragičtější bilanci má však jiný požár šířící se v oblasti přibližně 250 kilometrů severně od Sacramenta. V sobotu způsobil oheň smrt pracovníka energetické firmy, čímž počet obětí tohoto požáru vzrostl na sedm. Dva další lidé zahynuli při jiných požárech.

Úřady se obávají dalšího zhoršení situace a v sobotu preventivně nařídily nové evakuace z oblasti okresů Mendocino a Lake, kde dvojice požárů ohrožuje 9000 dalších domů.

Zobrazit celou diskusi