Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Z moskevského muzea žena odcizila slavného kocoura. Později tvrdila, že strádá a chtěla mu pomoci

Autor: ČTK - 
3. srpna 2018
06:55

Drzá krádež kocoura, který se stal miláčkem návštěvníků moskevského muzea spisovatele Michaila Bulgakova, rozpoutala bouři vášní v ruské metropoli. Stala se událostí dne v mnoha médiích, než se ukradeného kocoura podařilo najít a vrátit zpět, napsala agentura AFP.

„Nejslavnější moskevský kocour“ žil v muzeu od roku 2005 a byl pojmenován na počest obřího kocoura ze slavného Bulgakovova románu Mistr a Markétka, který se jmenoval Behemot (v ruštině Begemot). Uprostřed týdne se zaměstnanci muzea obrátili na policii: očití svědci totiž tvrdili, že neznámá žena strčila Behemota do tašky a odešla s ním pryč.

Zpráva se okamžitě dostala do vysílání místních televizí a dokonce i celostátních. „Zmizení kocoura trápí celou Moskvu,“ hlásila televize Moskva-24. „Zmizel nejdůležitější člen personálu Bulgakovova muzea,“ zoufala si konkurenční stanice TV Centr. Patnáctiletý kocour se totiž těšil oficiálnímu postavení člena personálu muzea i obrovské popularitě mezi návštěvníky, kteří se s ním často fotografovali. Podle některých médií tak zastával dvojroli pracovníka muzea a muzejního exponátu.

Kocour má prý vlastního kadeřníka a stylistu

Policie vyhlásila po kocourovi pátrání a o několik hodin později se mazlíček muzea našel u nedalekého divadla. „Děkujeme přátelé! Bez vaší pomoci to mohlo dopadnout tragicky,“ napsali zaměstnanci muzea na facebooku. Muzeum nyní uvažuje o posílení kocourovy bezpečnosti, konkrétně o pořízení obojku s čipem umožňujícím vyhledání polohy.

„Behemot je v dobrém rozmaru, zotavil se z prožitého stresu. Ale zatím ho nenecháme se toulat,“ řekl jeden z pracovníku muzea televizi NTV. A ujistil, že kocour má v muzejní kanceláři dost krmě a „vše potřebné“.

Příběh tím ale nekončí. Podle listu Moskovskij komsomolec do muzea napochodovala tajemná únoskyně, aby vysvětlila své počínání. Kocoura si prý odnesla v přesvědčení, že v muzeu zvíře trpí a strádá, a tak mu chtěla pomoci. „Koukejte, vždyť má kožich celý pocuchaný. To vymyslel stylista?“ prohlásila v narážce na zprávy, podle nichž má prý Behemot k dispozici vlastního lékaře a kadeřníka. Ve skutečnosti se podle ní každá domácí kočka má líp než muzejní kocour.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi