Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První odhalila prsa, natočili o ní film. Femen truchlí nad smrtí Oksany

Autor: base - 
25. července 2018
06:10

Spoluzakladatelka a bývalá členka feministické skupiny Femen Oksana Šačková spáchala v úterý v Paříži sebevraždu, bylo jí 31 let. Organizace ji označila jako nejméně bojácnou a současně nejzranitelnější ze svých aktivistek. Zároveň patřila k těm, co byly nejvíce vidět, vznikl o ní i film „Je suis Femen“.

Oksana Šačková se narodila na Ukrajině ve městě Chmelnyckyj, poté se přestěhovala do Kyjeva.

Stala se spoluzakladatelkou feministické skupiny Femen spolu s Annou Hucolovou a Alexandrou Ševčenkovou v dubnu 2008. Zpočátku organizace protestovala proti problémům, které se týkají studentek. Následně ale rapidně změnila směr k protestům vůči sexuálnímu obtěžování ukrajinských žen.

Video  Polonahé aktivistky protestovaly proti Putinovi  - liveleak.com, foto: Reuters
Video se připravuje ...

Nejdříve aktivistky protestovaly ve spodním prádle, ale v srpnu roku 2009 Šačková šokovala a odhalila svá prsa na protestu v Kyjevě. Od té doby se aktivistky prezentují a protestují s odhaleným hrudníkem, bojují tím za ženská práva a právo na svůj názor.

Od spodního prádla k malířství

V roce 2012 Femen neodradily ani téměř dvacetistupňové mrazy od toho, aby se obnažily před moskevským sídlem ruského plynařského monopolu Gazprom. Polonahé aktivistky protestovaly proti „plynovému teroru“. Pět dívek svlečených do půl těla zadrželi po zahájení protestu moskevští policisté. Jen Oksaně se povedlo proniknout na střechu jednoho z objektů, kde rozvinula ukrajinskou vlajku.

O rok později se členky Femen staly terčem útoků neznámých pachatelů. V Kyjevě zbili a unesli tři aktivistky Femen a jejich fotografa.  Mezi nimi i Oksanu. 

Šačková spolupracovala s francouzskou spisovatelkou Galiou Ackermanovou, která vydala knihu o historii Femenu v roce 2013. Dokonce byl o Šačkové natočen film „Je suis Femen“, který vyšel v roce 2014 a obsahuje záběry z protestů aktivistek.

Oksana protestovala například 18.7.2013 na podporu Alexeye Navalného, poté byla zatčena.

Aktivistka žila od roku 2013 ve Francii, odešla z hnutí a začala se věnovat malířství. Motivy obrazů byly spíše protináboženské. V roce 2016 měla svoji první samostatnou výstavu v Paříži.

V pondělí bylo nalezeno tělo Oksany v jejím bytě. Spáchala sebevraždu.

Video  Aktivistky s odhalenými prsy se praly s policisty  - INT
Video se připravuje ...

snehulak ( 25. července 2018 11:15 )

Mimochodem, to pisjat choču, na jednom snímku, znamená rusky, chce se mi močit?

snehulak ( 25. července 2018 11:08 )

Celkem pěkná exhibicionistka. Škoda že na většině snímků rozmazáváte bradavky. měla je parádní. Fotky jak souložily v ruském muzeu nemáte? Nebo nebyla jednou z těch čtyř tam?

AliAlice ( 25. července 2018 08:43 )

Osoby tohoto ražení jsou ve skutečnosti nymfomanky.A to ,že za něco ,nebo někoho bojují,je jenom trapná zástěrka.Potřebují se odhalovat,a o tom je ten celý cirkus kolem...

Taurus70 ( 25. července 2018 07:33 )

Konecne jste neco spravne napsali,truchli pouze Femen😎

fotrpjotr ( 25. července 2018 07:09 )

Slušný člověk ji litovat nebude.

Zobrazit celou diskusi