Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protrhla se přehrada, stovky pohřešovaných a mnoho mrtvých. Katastrofa zasáhla Laos

Autor: ČTK - 
24. července 2018
10:32

V Laosu se v pondělí večer protrhla hráz rozestavěné přehrady. Nejméně stovka lidí je pohřešována a neštěstí si vyžádalo zatím neznámý počet obětí. Vylily se miliardy krychlových metrů vody, informovala laoská oficiální tisková agentura, na niž se odvolávají světové tiskové agentury.

Neštěstí se stalo v provincii Attapeu na jihovýchodě země nedaleko hranic s Vietnamem. Podle oficiální laoské agentury KPL voda připravila o domovy více než 6600 lidí z minimálně šesti vesnic.

Přehrada se stavěla jako společný podnik vedený jihokorejskou firmou s thajskými a laoskými partnery. Měla být otevřená v letošním roce, ale zatím není jasné, zda už byla uvedená do provozu.

Záchranáři nemají signál

Laoský premiér Thongloun Sisoulith v úterý odložil všechna jednání a do postižené oblasti vyrazil. Chce zajistit, aby se všem obětem dostal dostatek péče včetně oblečení, jídla, pitné vody a léků.

Podle mluvčího jedné z firem, která se na stavbě podílela a který si přál zůstat v anonymitě, mohly za katastrofu vydatné deště a následné záplavy. Firma se nyní snaží podílet na záchranářských akcích. 

„Přehrada byla poškozená a voda vytekla ven a pak dále do řeky Xe-Pian, která se nachází asi pět kilometrů od stavby,“ sdělil šéf společnosti Ratchaburi Electricity Generating Holding Company Kijja Sripatthangkura.

Podle firmy International River neštěstí odhalilo „velká rizika“ spojená s některými designy přehrad, které nejsou schopné vydržet extrémní podnební podmínky. „Nečekané a extrémní počasí se stává v Loasu a celém regionu stále častějším. Proto vidíme, jak jsou varovné systémy přehrad nedostačující. Varování se objevilo až velmi pozdě a lidem k zajištění bezpečnosti nepomohlo,“ napsala firma v emailu agentuře Reuters.

„Stále nemáme oficiální informace, kolik lidí je pohřešovaných a kolik je obětí. Není tu žádný mobilní signál,“ sdělil agentuře AFP jeden ze záchranářů. Podle laoské tiskové agentury došlo ke katastrofě v pondělí večer kolem dvacáté hodiny. Místní úřady už na místo vyslaly desítky lodí, aby pomohly evakuovat osoby z rizikové oblasti.

Pohyb informací hlídá režim

Země v minulých letech postavila několik přehrad a plánuje další. Cílem je využít četných srážek, které se zde každoročně vyskytují, řek a kopcovitého terénu. Většina hydroelektrické energie je vyvážena do sousedního Thajska. Elektřina představuje jeden z hlavních exportních artiklů Laosu.

Skupiny na ochranu životního prostředí ale dlouhodobě vyjadřují obavy z hydroelektrárenských projektů Laosu a především z dopadu elektráren na řeku Mekong, její flóru a faunu i na místní obyvatele a ekonomiky, které jsou na řece závislé.

„Říkají si baterie Asie, protože exportování elektřiny je jedním z jejich hlavních zdrojů příjmu. V podstatě vydělávají na přírodních zdrojích jako je voda,“ komentoval stav Toshiyuki Doi ze společnosti Mekong Watch. 

Laos patří mezi nejchudší asijské země. Přešel sice od komunismu k tržní ekonomice, ale zůstává státem s vládou jedné strany a omezenými svobodami. Neexistuje tu prakticky žádná svoboda tisku a pravidla, za nichž v zemi mohou působit zahraniční reportéři, jsou velmi přísná a omezující. I proto informací o katastrofě není mnoho.

Zobrazit celou diskusi