V Brněnské přehradě se letos každý týden postupně zhoršovala kvalita vody. „Narůstaly počty buněk sinic a dalších parametrů. Výrazně narostl takzvaný vodní květ. To je stav, že se sinice objevují bezprostředně u hladiny a vytváří, pokud nefouká vítr, souvislou vrstvu na hladině,“ uvedl vedoucí odboru hygieny obecné a komunální jihomoravské hygienické stanice Miroslav Staněk.

Takovou situaci hygienici už dlouho nepamatují. Zákaz koupání totiž nevyhlašovali několik uplynulých let!

Video
Video se připravuje ...

Voda na Brněnské přehradě zezelenala, hygienici v ní proto zakázali koupání. Hynek Zdeněk, blesk.cz

„Letos je ale souhra více faktorů. Léto nastoupilo mimořádně brzy, až o čtyři pět týdnů dříve, a celá příroda se urychlila. Na jižní Moravě jsou také minimální srážky, které by tu vodní nádrž propláchly. To jsou nejpříznivější podmínky pro rozvoj sinic,“ řekl hygienik.

Hrozbou jsou toxiny

Zamořená přehrada může znamenat velký problém zejména pro děti a starší lidi. „Přicházejí do přímého kontaktu se sinicemi, které mohou vytvářet toxiny. Lidé tak mohou mít zdravotní komplikace jako zarudnutí kůže, záněty spojivek nebo po pozření vody nelze vyloučit střevní a žaludeční potíže i teploty,“ vyjmenoval Staněk. Zlepšení situace se navíc neočekává s ohledem na předpověď počasí minimálně dva týdny.