Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zachráněným chlapcům z jeskyně oholí hlavy v chrámu. Jejich trenér bude znovu mnichem

Autor: ČTK, pk - 
24. července 2018
10:50

Jedenáct chlapců z thajského fotbalového týmu, kteří byli se svým trenérem zachráněni ze zaplavené jeskyně v dramatu, jenž sledoval celý svět, se stane buddhistickými novici. Dnes zahájili první kroky ke svému vysvěcení v rámci tradiční ceremonie, během níž budou chlapci devět dní žít v buddhistickém chrámu.

To slíbili jejich rodiče jako poděkování za bezpečný návrat chlapců a na památku jednoho ze záchranářů, který v jeskynním komplexu zahynul. Informovala o tom agentura Reuters.

Chlapci ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér byli v jeskyni uvězněni od 23. června kvůli stoupající vodě, která je přinutila ustupovat hlouběji do jeskynního komplexu. Všechny se nakonec podařilo postupně zachránit, poslední skupina byla vyproštěna 10. července.

Oholí jim hlavy a budou žít s mnichy

Podle oficiálních informací budou zachránění chlapci vysvěceni na novice, zatímco jejich trenér bude vysvěcen na mnicha. Jeden z chlapců je křesťan; ten se proto ceremonie neúčastní. V úterý odpoledne místního času chlapcům a trenérovi oholí hlavy a od středy, kdy začne hlavní část ceremonie, budou následujících devět dní žít s mnichy.

Buddhismus je v Thajsku hlavním náboženstvím, k němuž se hlásí více než 90 procent obyvatel. Mnoho thajských mužů se nechává vysvětit na buddhistické mnichy, jakmile dospějí. Tato praktika má přinést požehnání a čest jejich rodině.

Chlapci a trenér promluvili na tiskové konferenci:

Taurus70 ( 24. července 2018 10:50 )

 Jak dlouho s tim budete jeste otravovat?Je parada ze je zachranili i kdyz za hloupost se plati,vic je mi lito toho zachranare ktery kvuli jejich hlouposti zemrel.Nechcete jeste pul roku informovat jakou maji stolici?😕

Zobrazit celou diskusi