Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodiče neobejmou, po záchraně míří chlapci do izolace. Expert: Krizová chvíle

Autor: bud, vei - 
10. července 2018
21:28

Hned poté, co je záchranáři vytáhli z jeskyně, zamířili chlapci do karantény. Reálně totiž hrozí, že mají infekční histoplazmózu, kterou se mohli v podzemí nakazit. Podle dětského psychoterapeuta Miloslava Čedíka by lékaři měli co nejdříve zprostředkovat dětem kontakt s rodiči. „Chtěli by je obejmout, ale nemohou,“ řekl ve studiu Blesku.

Nejméně sedm dnů budou zachránění mladí fotbalisté trávit v izolaci kvůli podezření na infekční onemocnění. Rodiče ke svým dětem zatím nemohou a sledují je přes ochranné sklo.

Právě v tuto chvíli je nutné co nejdříve zprostředkovat spojení, aby mohli chlapci s rodiči komunikovat. Chlapci sice mají radost, že jsou v bezpečí, ale kvůli odloučení od rodiny se mohou stále trápit. Psychoterapeut Miloslav Čedík si myslí, že bude velmi důležité, co organizační a záchranné složky v nejbližší době udělají. 

„Je to pro chlapce těžké, chtěli by rodiče obejmout. Měl by jim být zprostředkován aspoň elektronický kontakt,“ uvedl Čedík.

Psychoterapeut Miloslav Čedík ve studiu Blesku Psychoterapeut Miloslav Čedík ve studiu Blesku | Blesk:Michal Protivansky

Plicní infekce u dvou chlapců

Že chlapci histoplazmózu chytili, je reálná obava. Na ranní tiskové konferenci zástupce thajského ministerstva zdravotnictví uvedl, že u dvou lékaři zjistili plicní infekci. Histoplazmóza se přitom projevuje právě v plicích. Dohled lékařů ale minimalizuje rizika, která nemoc může přinést.

Histoplazmóza neboli jeskynní nemoc je velice nebezpečná a v člověku může pobývat až 17 dní, než se projeví. Po jejím propuknutí následují příznaky, jako je vykašlávání krve, a bez lékařské péče smrt.

Podívejte se na celý rozhovor s expertem Miloslavem Čedíkem:

Takto probíhala záchrana chlapců:

Zobrazit celou diskusi