Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladé Rusy láká život v cizině. Nejvíc jich míří do Německa, další do USA

Autor: ČTK, tbr - 
3. července 2018
09:40

Desetina ruských občanů má zájem odcestovat z Ruska k trvalému pobytu v zahraničí. Za nejpřitažlivější stát Rusové považují Německo. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění státní sociologické společnosti VCIOM, o němž informovala agentura Interfax. Důvodem ke změně prostředí, podle společnosti, není touha po uniknutí z Ruska, ale otevřenost mladé ruské generace vůči cizině.

Myšlenka na trvalou změnu pobytu je podle průzkumu nejpopulárnější u věkové skupiny 18 až 24 let. Podíl mladých Rusů toužících po životě v zahraničí se blíží jedné třetině. Šestadvacet procent z nich už informace o poměrech v nové vlasti vyhledává, 22 procent studuje jazyk. Desetina chce vycestovat do dvou let.

Za Německem se v žebříčku nejvhodnějších míst pro emigraci umístily Spojené státy následované Španělskem.

Podle komentáře VCIOM podíl mladých Rusů toužících změnit prostředí v žádném případě nelze vysvětlovat jako touhu „uniknout z tíživé ruské reality“. Jde prý o důkaz otevřenosti mladé ruské generace vůči cizině, a možná dokonce o „výzvu okolnímu světu“, jemuž se mladí Rusové chtějí ukázat.

Společnost VCIOM ze sta procent vlastní stát. Podle slov jejího ředitele Valerije Fjodorova jsou hlavními zadavateli průzkumů Kreml a monopolní vládní strana Jednotné Rusko. Výsledky jimi objednaných průzkumů lze publikovat jen s úředním souhlasem.

istyl ( 3. července 2018 10:31 )

Neverim...vzdyt je ten jejich opicak takovym gerojem, tak proc by utikali?

Zobrazit celou diskusi