Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

VIDEO: Architektonickou perlu Skotska strávily plameny, podruhé během čtyř let

Autor: ČTK, AKu - 
16. června 2018
08:54

Rozsáhlý požár již podruhé během čtyř let poškodil historickou budovu Mackintosh Building v centru skotského města Glasgow, ve které sídlí proslulá umělecká škola Glasgow School of Art. S ohněm od páteční noci bojuje asi 120 hasičů, podle nichž je zásah mimořádně náročný, uvedla britská BBC. Příčina požáru zatím není jasná, žádné oběti či zranění dosud nebyly hlášeny.

Jednu z nejvýznamnějším staveb ve Skotsku, postavenou na přelomu 19. a 20. století podle plánů secesního umělce a architekta Charlese Rennieho Mackintoshe, již v roce 2014 poškodil oheň. Poté byla s velkými náklady opravena. Dnes časně ráno však opět byla v plamenech.

„Rozsah škod je značný,“ řekl zástupce skotských hasičů Peter Heath. Plameny zachvátily všechna patra budovy. Do rána se hasičům oheň podařilo dostat pod kontrolu, ze stavby ale stále vychází dým a propadla se jí střecha.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová na Twitteru napsala, že jí požár láme srdce. „Je to zjevně nesmírně vážná situace. O dnešní noci jsem nejprve myslela na bezpečí lidí, ale srdce mě bolí kvůli milované Glasgow School of Art,“ poznamenala. Stínový ministr Paul Sweeney označil hořící školu za „architektonicky nejvýznamnější budovu v Glasgow“.

Ulice v okolí požáru policie uzavřela. Dvaadvacetiletý kuchař Connor Neil řekl, že lidé byli evakuováni ze svých domovů a „velká oranžová záře“ vychází ze školy. K absolventům školy patří soudobí umělci, kteří se nedávno stali vítězi Turnerovy ceny Simon Starling, Richard Wright či Martin Boyce. Jeden z očitých svědků řekl BBC, že nynější požár vypadá jako mnohem horší než oheň před čtyřmi lety. Oheň se mezitím rozšířil na noční klub Campus a koncertní sál O2 ABC.

 

Zobrazit celou diskusi