Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Londýně vzplál luxusní hotel Mandarin Oriental. Mohli za obří požár pokrývači?

Autor: ČTK - 
6. června 2018
20:56

Více než stovka hasičů od středečního odpoledne bojovala s požárem luxusního hotelu v centru Londýna. Příčina vzniku požáru zatím není jasná. Ohen začal ničit hotel pouhý týden poté, co byla dokončena „nejrozsáhlejší renovace v jeho 115leté historii“. Z hotelu byl mimo jiné evakuován i světově proslulý zpěvák Robbie Williams.

K požáru pětihvězdičkového hotelu Mandarin Oriental v londýnské části Knightsbridge, který sousedí s Hyde Parkem, vyrazilo dvacet hasičských vozů a zhruba 120 požárníků. Hustý černý dým stoupající ze střechy dvanáctipatrové budovy bylo vidět na kilometry daleko.

Ulice před hotelem, která je významná pro dopravu ve středu britské metropole, byla uzavřena. To způsobilo ve špičce značné komplikace. Večer hasiči oznámili, že desítky z nich stále zůstávají na místě, i když už nehrozí bezprostřední ohrožení životů, a likvidovat požár budou zřejmě ještě několik hodin.

„Na střeše předtím pracovali pokrývači“

Evakuace hotelu podle hasičů proběhla úspěšně. Všechny jeho hosty i personál se podařilo včas evakuovat, uvedl server listu Evening Standard. „Nepečovali jsme o žádné pacienty, ale zůstáváme z preventivních důvodů na místě,“ uvedli záchranáři.

Obchodník, který v hotelu prodával, popsal, že předtím, než se ozval alarm, viděl „velký oheň na střeše“. Zaměstnanec, který v hotelu obsluhoval výtah, uvedl, že těsně před požárem na střeše pracovali pokrývači. Když začalo hořet, utekl s kolegy po schodech dolů. Zachránili jsme i jednoho z dělníků, který uvízl na plošině lešení,“ dodal muž, který se televizi Sky News představil jako Harry.

Při odchodu od hotelu byl vidět i proslulý britský zpěvák Robbie Williams. Mezi evakuovanými byla rovněž moderátorka britské televize Anna Whiteleyová. „Byla jsem uchvácena způsobem, jakým hasiči a záchranáři dostali všechny do bezpečí,“ svěřila se televizi Sky News.

 

„Příčina požáru není v tomto stadiu známa,“ uvedl mluvčí londýnských hasičů. Podle serveru listu Evening Standard prodělal hotel Mandarin Oriental nákladnou rekonstrukci, která byla dokončena teprve v květnu. Za jednu noc se v luxusním hotelu platí 700 liber (20.500 korun) a více.


 

egyptanka ( 6. června 2018 20:01 )

DO LONDÝNA V DNEŠNÍ DOBĚ JEZDÍ JENOM BLÁZNI.

vihor ( 6. června 2018 19:05 )

Možná si jenom majitel spočítal, že se mu už takový hotel v Londýně provozovat nevyplatí, tak se rozhodnul uplatnit pojistku Platit za noc v hotelu 700 a více liber, to si mohou dovolit jen lidé, co si ty peníze tisknou, ždímají z daní, nebo mají "nadstandardní" vztahy, tj. bankéři, euroúředníci, ruští oligarchové, apod. kteří v Londýně už končí. Britové si budou muset uvědomit, že z toho jejich metropole v posledních desetiletích žila a připravit se na postupný úpadek Londýna k provinční metropoli.

Zobrazit celou diskusi