Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Takhle fingovali vraždu novináře: Prasečí krev, prostřílené triko a márnice

Autor: ČTK, simao - 
1. června 2018
11:47

Ruský opoziční novinář Arkadij Babčenko dnes rozhodně odmítl kritiku své předstírané vraždy a výčitky, že tím porušil novinářské standardy. Na tiskové konferenci v Kyjevě podle agentur zdůraznil, že mu šlo především o jeho život a o bezpečnost rodiny.

„Chci říct každému, kdo poukazuje na to, že to podkopalo důvěru v novináře: A co byste dělali vy na mém místě, kdyby k vám přišli a řekli, že se na vás chystá vražda?“ uvedl Babčenko. „Moje první reakce byla: K čertu s vámi, chci se sbalit a zmizet na severním pólu. Pak jsem si ale uvědomil, kde se schováš? Skripal se také snažil schovat,“ dodal novinář.

Poprvé také odhalil detaily, jak byl trik s jeho fingovanou smrtí proveden. Večer ve stanovený den, kdy se měla událost odehrát, přišel k němu domů maskér a nalíčil ho tak, aby vypadal jako oběť střelby. Dostal tričko s otvory po střelách a polili ho prasečí krví. Pak lékaři, kteří byli do plánu zasvěceni, potvrdili, že je mrtvý, a byl převezen sanitkou do nemocnice a následně poslán do márnice.

České ministerstvo výtku odmítá

Podle agentury Unian se Babčenko na tiskové konferenci mimo jiné rovněž ohradil proti tvrzení českého ministerstva vnitra, že nežádal o žádnou formu trvalého nebo přechodného pobytu v Česku.

V této souvislosti přitom potvrdil, že nejdřív byl v Praze. „Rok jsme se snažili dostat u nich povolení k pobytu... Přes nizozemské velvyslanectví jsme se pokusili dostat povolení k pobytu, na což mi odpověděli, že dokumenty mohu podat pouze v Moskvě,“ citovala agentura novináře.

České ministerstvo ale na svém stanovisku trvá. „Žádost o pobyt se dle zákona podává v zemi, ze které žadatel pochází či ve které dlouhodobě pobývá. Ministerstvo vnitra na těchto skutečnostech nemá právo nic měnit,“ reagovalo přes Twitter na dnešní Babčenkovy námitky.

Lest na vraha i objednavatele

V úterý večer se z Kyjeva rozletěla do světa zpráva, že byl v ukrajinské metropoli zastřelen radikální kritik ruského režimu Babčenko a že šlo o nájemnou vraždu, k níž vedou stopy zřejmě z Ruska. Ve středu se však novinář objevil na tiskové konferenci šéfa ukrajinské tajné služby SBU živý a zdravý.

SBU vysvětlila, že předstíraným zločinem zabránila skutečné vraždě žurnalisty, jehož prý chtěly nechat zlikvidovat ruské tajné služby. Navíc šlo o to získat od objednavatele vraždy seznam dalších 30 lidí určených údajně rovněž k likvidaci.

Kyjev ale za tuto operaci čelí kritice i v zahraničí. A z novinářských kruhů se výtek dočkal i předpokládaný terč údajného vražedného útoku. Babčenko dnes podle agentury Reuters řekl, že zprvu zapochyboval, zda je hrozba vůči němu skutečná. Nicméně se o své vůli rozhodl na lest přistoupit, protože se obával, aby ho nečekal podobný osud jako bývalého ruského špiona Sergeje Skripala, který byl v Británii otráven společně se svou dcerou. Útok, který Londýn připisuje Moskvě, oba přežili.

Podezřelým je podnikatel Borys Herman

Z organizování pokusu o vraždu ruského opozičního novináře Babčenka je přitom podezřelý ukrajinský podnikatel Borys Herman. Informovala o tom ukrajinská média, podle nichž by měl ještě dnes vyšetřující soudce rozhodnout, zda vyhoví žádosti tajné služby SBU o uvalení vazby na zadrženého.

Ukrajinská sekce Rádia Svoboda na svém webu uvedla, že Borys Herman je vlastníkem řady soukromých firem. Advokát Jevhen Solodko na Facebooku sdělil, že Herman je výkonným ředitelem ukrajinsko-německé společnosti Šmajser (Schmeisser). Jde o jediného nestátního výrobce zbraní na Ukrajině. Firma má prý již delší dobu vztahy s ukrajinským ministerstvem obrany. Podle Solodka se Herman mohl stát obětí provokace SBU.

Server Ukrinform dnes napsal, že podle dokumentace SBU byl k realizaci novináře naverbován ukrajinský občan, který dostal úkol najít vykonavatele. Zavraždění Babčenka navrhl svému známému - bývalému příslušníkovi sil vládních sil bojujících na východě Ukrajiny - za finanční odměnu ve výši 30 tisíc dolarů (664 tisíc korun). Šéf tajné služby Vasyl Hrycak o tom informoval už ve středu. Uvedl přitom, že vykonavatel dostal jako zálohu 15 tisíc dolarů a že organizátor dostal od ruské strany 10 tisíc dolarů.

Video  Vražda novináře byla inscenovaná, neřekl to ani ženě. A vnitro označilo okamurovce za hrozbu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 1. června 2018 06:02 )

 Samo nesmite porad sledovat CT jinak zblaznite!Omlouvam se vlastne uz se stalo😂😂😂

santikxauz ( 1. června 2018 01:41 )

Sranda by byla,kdyby jeho žena po zveřejnění,že byl zavražděn dostala infarkt na který by zemřela.

Samo ( 31. května 2018 22:24 )

Celý svět nic takového nepochopil, tak to chápou pouze Rusové a v jejich bývalých satelitech komunisté, včetně těch bývalých. Jinak celý svět ví, že Rusko funguje podle jiných pravidel, něco jako právní stát v Rusku neznají, tam znají jenom pravdu jediného muže, svého vůdce a udělají pro něho, co mu na očích vidí, dokonce spáchají nebo zařídí i vraždu lidí nepohodlných Putinovému režimu. Funguje to tak, že téměř všichni ruští diplomaté a zaměstnanci ruské ambasády jsou také agenty ruských tajných služeb, takže pokud je někdo v Rusku člověkem nepohodlným Putinovi, pak je odsouzen k smrti i bez soudu a není si jistý svým přežitím v kterékoliv zemi na světě.

Platenik ( 31. května 2018 21:52 )

 Divadlo jako v Brně, jen místo vaginy Babčenko...

Antonin Blaha ( 31. května 2018 21:49 )

 Tak ted konecne cely svet pochopil jak to ve skutecnosti bylo se sestrelenim letadla nad Ukrajinou,idioti prozradili vic nez chteli ale co cekat od zoufalych UKacek

Zobrazit celou diskusi