Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Král zdravotnictví“ se od nepohodlného novináře omluvy nedočká. Ani po smrti

Autor: ČTK, AKu - 
21. května 2018
15:20

Slovenský novinář Lukáš Milan nebude potrestán za článek, ve kterém psal o možné korupci někdejšího předního politika vládní strany SMER-sociální demokracie a podnikatele Pavola Pašky (†60). Generální prokuratura v pondělí oznámila, že nařídila stáhnout obžalobu na bývalého reportéra týdeníku Plus 7 dní Milana, kterému soud první instance trestním příkazem letos vyměřil za pomluvu Pašky podmínku a také na tři roky mu zakázal vykonávat novinářskou práci.

Milan čelil trestnímu stíhání za článek, ve kterém citoval nejmenovaného podnikatele, který tvrdil, že Paška od něj žádal provize za rozvoz krevní plazmy po zdravotnických zařízeních. Reportér odmítl svůj zdroj policii prozradit. Podle dřívějšího vyjádření prokuratury nepravdivá tvrzení v článku novináře mohla snížit Paškovo společenské postavení a narušit jeho vztahy při podnikání.

Mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová vydání pokynu ke stažení obžaloby zdůvodnila kromě jiného tím, že v případu byl nesprávně zjištěn skutkový stav. Zmiňovaný trestní příkaz ohledně odsouzení novináře nebyl pravomocný, obžalovaný proti němu podal odpor.

Paška, který v dubnu podlehl infarktu, byl v minulosti předsedou slovenského parlamentu. Opozice ho v souvislosti s jeho podnikatelskými aktivitami označovala za nekorunovaného krále slovenského zdravotnictví.

Stíhání novinářů na Slovensku za pomluvu v souvislosti s jejich prací bylo dosud spíše ojedinělé. Slovenská média v minulosti čelila spíše civilním žalobám za zveřejněné články a některé spory prohrála.

 

 

Zobrazit celou diskusi