Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vynálezce má na krku bestiální vraždu novinářky. Čím uzavřel „dokonalý zločin“?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. dubna 2018
17:30

Dánská prokuratura žádá doživotí pro dánského konstruktéra Petera Madsena (47), který podel obžaloby loni v srpnu na své ponorce „bestiálně“ zavraždil švédskou novinářku Kim Wallovou (†30). V pondělí za přítomnosti rodičů a bratra Wallové podle agentury AFP skončily v procesu s Madsenem závěrečné řeči obžaloby a obhajoby. Proces s Madsenem začal 8. března a rozsudek má padnout zítra, ve středu 25. dubna.

Soud s Madsenem je podle AFP v dějinách dánské justice ojedinělý vzhledem k místu činu, jímž byla ponorka, a také kvůli osobnostem obou protagonistů – známého vynálezce-samouka a novinářky, která s ním chtěla udělat rozhovor. Závěrečné řeči podle AFP jen potvrdily temnou stránku Madsenovy osobnosti a představivosti, která byla plná násilí či žen s uřezanými hlavami. Také části rozřezaného těla Wallové se našly v moři.

„Jsem opravdu, opravdu zarmoucený“

Madsen, který měl poslední slovo, řekl, že je „opravdu, opravdu zarmoucený z toho, co se stalo“. Podle žalobce Jakoba Bucha-Jepsena však chtěl obžalovaný spáchat „dokonalý zločin“ tím, že tělo bez hlavy opatřil zátěží a vhodil ho do moře v dánské zátoce Köge.

„Měl ideální zločinný plán, jak se svěřil jedné přítelkyni v SMS,“ konstatoval Buch-Jepsen s tím, že o vině obžalovaného nelze pochybovat. Potvrdil, že pro něj bude požadovat doživotní trest, což však v Dánsku podle AFP v praxi znamená v průměru 16 let vězení. „Má psychopatické sklony, pokud zůstane na svobodě, bude vraždit znovu,“ dodal prokurátor.

Kim Wallová (†30) a Peter Madsen na palubě podomácku vyrobené ponorky Kim Wallová (†30) a Peter Madsen na palubě podomácku vyrobené ponorky | reprofoto/twitter

Tři verze příběhu

Obžalovaný své výpovědi několikrát změnil a nabídl dohromady tři verze příběhu. Nejdřív tvrdil, že Wallovou vysadil v přístavu a víc o její smrti neví. Pak uvedl, že novinářka zemřela nešťastnou náhodou, když na ni spadl těžký poklop ponorky. Když to pitva vyvrátila, snažil se vyšetřovatele přesvědčit, že se nadýchala oxidu uhelnatého uvnitř jeho podomácku vyrobeného plavidla, zatímco on sám byl na jeho venkovní palubě. Madsen však přiznal, že se těla následně rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře.

Pitva mimo jiné odhalila 14 poranění v oblasti genitálií oběti, což podle prokuratury nasvědčovalo sexuální povaze činu. Příčinu úmrtí novinářky nelze určit s jistotou, ale její plíce prý vykazovaly rysy mechanického dušení, které mohlo nastat při podřezání nebo udušení oběti.

Masochistické představy

Brutálnímu násilnému činu však podle AFP nasvědčují i povahové rysy Madsena. Žalobce mimo jiné poukázal na skutečnost, že před činem do internetového vyhledávače zadával klíčová slova „žena“, „stětí“ a „umírání“.

U soudu byly rovněž promítnuty animované filmy, které se našly v jeho počítači a které ukazovaly probodnuté, oběšené nebo popravené ženy. „Nebylo to sexuální povahy. Dívám se na tato videa, abych plakal a cítil emoce,“ hájil se Madsen. Vynálezce si však podle jednoho ze svědků vedl deník, kde „barvitě popisoval svou touhu bodat a vraždit lidi, obzvláště ženy“.

Sexuální uspokojení na mrtvém těle?

Státní zastupitelství už dříve uvedlo, že Madsen čin chladnokrevně naplánoval; na palubu si mimo jiné vzal nástroje, které s sebou běžně nevozil – pilu, šroubováky a nože, které k ničemu jinému nepotřeboval. Těmi pak Wallovou mučil. Novinářku údajně přivázal za ruce, nohy a hlavu jejími vlastními punčochami, bil ji, řezal, bodal a až pak zavraždil. Na mrtvém těle novinářky se prý také sexuálně uspokojil, pak tělo rozřezal a vhodil do moře.

Trup novinářky bez končetin a hlavy našel deset dní po jejím zmizení cyklista na pláži na kodaňském předměstí. O několik týdnů později nalezli policejní potápěči další části těla v plastových pytlích zatížených kovem v zátoce Köge.

Zobrazit celou diskusi