Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Anna má svérázný recept na záchranu planety. Nebude mít nikdy děti

Autor: ivm - 
15. dubna 2018
20:10

Ještě když byla britská spisovatelka Anna Hughesová na základní škole, založila spolu se svou sestrou klub „Zachraňte Zemi“. Ze začátku to byla jen parta kamarádů, kteří hledali stopy divokých zvířat a sbírali odpadky v přírodě. Snažili se z malého počtu přátel vytvořit větší skupinu lidí prostřednictvím kvízů, které měly přimět i ostatní spolužáky, aby se k přírodě chovali šetrněji, řekla v rozhovoru pro BBC. Sama se už jako dospělá rozhodla k překvapivému kroku: nebude mít děti.

„Na škole jsem zase tak šetrná nebyla, na výrobu časopisu jsme spotřebovali ohromné množství papíru, kvůli kterým se kácejí deštné pralesy, teď už jsem rozumnější,“ zmínila spisovatelka a instrukturka cyklistiky pro BBC.

Zájem chránit přírodu Anny provází i v dospělosti. Vše se snaží dělat s ohledem na životní prostředí, aby jej zbytečně neničila.

„Každá volba má dopad na naši planetu. Chci, aby tento dopad byl co nejmenší. Jsem vegan, nelétám, recykluji úplně všechno, vyhýbám se plastům, oblečení kupuji v charitativních obchodech, používám kompostovací toaletu, elektřinu si vyrábím vlastním solárním panelem, nevlastním auto, jezdím na kole. Ale i přesto jsem konzument. Dokud budu naživu, budu využívat světové zdroje,“ popisuje Anna svůj život.

Na této planetě žije 7,6 miliard lidí, do roku 2050 se očekává, že by toto číslo mohlo dosahovat skoro desíti miliard. A všichni tito lidé žijí pouze na jedné planetě. Naše zem je nemůže všechny uživit, domnívá se Anna.

„Ano, můžeme se snažit snížit spotřebu energií, používat obnovitelné zdroje, používat už jen elektrická auta a zredukovat tím znečištění, nebo najít alternativu místo používání plastů a začít poctivě recyklovat. Nicméně tou nejlepší věcí, kterou můžeme pro planetu udělat je ta, že se nebudeme rozmnožovat. Méně lidí bude logicky využívat méně zdrojů,“ vysvětluje svoji myšlenku.

S tímto tvrzením přišel už i britský vědec Sir David Attenborough, který řekl, že všechny přírodní problémy by se daly vyřešit s menším počtem lidí.

„Všichni máme na výběr, kolik dětí přivedeme na tento svět. Já se rozhodla, že žádné, je to moje volba, takže to neznamená, že by se každý měl rozhodnout stejným způsobem. Upřímně si však přeji, aby nás bylo více takových, kteří se rozhodnou i s ohledem na Zemi. Svět bez nás existovat může, my bez světa nikoliv,“ odůvodnila svoji volbu pro BBC.

salto ( 16. dubna 2018 07:22 )

Nechce mít děti. Dobře. Bylo by zajímavé vědět, jestlipak š.ká?

ivopatta ( 15. dubna 2018 23:16 )

Neil Gilbert (N. Gilbert What Do Women Really Want?, Public Interest, Winter 2005), navrhl typologii žen od těch se třemi a více dětmi, které odvozují smysl své osobní identity a úspěchů z tradiční odpovědnosti za pokračování rodu až k ženám, které jsou na "základě své volby" bezdětné a soustřeďují se na svou kariéru. Jak ukazují Gilbertovy kategorie, jde u většiny případů bezdětných lidí o zcela záměrný stav - výsledek sledování jiných sociálních a morálních cílů, než jsou děti. Více na adrese: slideplayer.cz/slide/2825798 (v materiálu Ekonomika rodin a její makroekonomické dopady).

KOSCW ( 15. dubna 2018 20:40 )

lidi jsou něco jako hnis a rakovina planety země. neustále se honí za majetkem a penězi což je velká škoda proto že takhle tohle hamižné lidstvo půjde brzo do sraček

Zobrazit celou diskusi