Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V lávce pro pěší se našly trhliny. „Vše je O.K.,“ řekli experti 3 hodiny před tragédií

Autor: ČTK - 
17. března 2018
18:29

Stavební dozor lávky pro pěší, která se ve čtvrtek zřítila v Miami na Floridě a zabila nejméně šest lidí, objevil dva dny před neštěstím ve stavbě trhliny. Oznámila to v sobotu floridská univerzita, které měla lávka sloužit. Skupina odborníků ale tři hodiny před zřícením lávky konstatovala, že žádné nebezpečí nehrozí.

Na místě neštěstí podle agentury Reuters pokračují odklízecí práce a pod zřícenou konstrukcí jsou stále uvězněna čtyři vozidla. Policie upozornila, že počet mrtvých se ještě může zvýšit.

Lávka o délce 53 metrů, která měla být dokončena příští rok, se od minulé soboty klenula nad osmiproudou silnicí v Miami. Přemostění za 14,2 milionu dolarů (293 milionů Kč) o váze téměř tisíc tun mělo umožnit snadný přístup do školy z nedaleké čtvrti Sweetwater.

Informace stavebního dozoru o trhlinách byla podle floridské univerzity ve formě hlasové zprávy odeslána v úterý, ale příjemci ze stavební firmy si ji poslechli až v pátek, den po katastrofě.

Jen několik hodin před pádem lávky se nicméně na místě sešla odborná komise, která trhliny rovněž zaznamenala, ale nepovažovala je za vážné. Stavební firma a investor tři hodiny před neštěstím konstatovali, že „neexistuje bezpečnostní riziko a trhliny nijak nenarušují pevnost struktury mostu“, uvádí se ve zprávě univerzity.

Video  Lávka v pražské Troji se zřítila do Vltavy. Dva lidé se těžce zranili.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi