Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útočili na podporu muslimů. 16 mrtvých po přestřelce islamistů a armády v Burkině Faso

Autor: ČTK - 
3. března 2018
22:01

K pátečnímu útoku na sídlo generálního štábu armády a na francouzskou ambasádu v hlavním městě Burkiny Fasa se dnes přihlásila prostřednictvím mauretánské tiskové agentury teroristická Skupina na podporu islámu a muslimů. Při útoku zemřelo 16 osob: osm islamistů a osm členů burkinafaských ozbrojených složek.

Skupina na podporu islámu a muslimů v prohlášení uvedla, že útok provedla „v reakci na smrt několika svých velitelů při útoku francouzské armády na severu Mali před dvěma týdny“. V polovině února bylo při letecké a pozemní operaci francouzské armády na severovýchodě Mali u hranic s Alžírskem „zabito, anebo zajato“ podle francouzského generálního štábu zhruba 20 islamistů, připomněla agentura AFP.

Extremisté v Burkině Faso útočili na armádu a ambasádu Francie Extremisté v Burkině Faso útočili na armádu a ambasádu Francie | ČTK

Lidé vybíhali z kanceláří

Islamističtí extremisté zaútočili v hlavním městě Burkiny Faso na sídlo generálního štábu armády a na francouzskou ambasádu. Při násilí v bývalé francouzské kolonii bylo podle AP rovněž asi 90 lidí zraněno. Ministerstvo zahraničí USA před cestami do Burkiny Faso své občany důrazně varovalo.

Několik hodin se městem rozléhaly výstřely. Kolem poledne však ustaly. Lidé v okolí incidentu utíkali na ulici ze svých kanceláří a nad francouzskou ambasádou kroužil vrtulník.

Lidé v hlavním městem Burkiny Faso utíkali ze svých kanceláří Lidé v hlavním městem Burkiny Faso utíkali ze svých kanceláří | Reuters

Ozbrojenci křičeli Alláhu akbar

Francouzská ambasáda se stala terčem útoku kolem 10:15 místního času. Podle svědků incidentu, kteří poskytli rozhovor státní televizi, radikálové přijeli v pickupu a křičeli „Alláhu akbar (Bůh je veliký)“. Nikdo uvnitř ambasády nebyl zraněn. Zabit byl však člen ochranky a čtyři útočníci, uvedl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v televizi. Dodal, že několik lidí zemřelo při útoku na sídlo armády.

Na západě města se vznášel dým nad sídlem generálního štábu armády. Byla tam slyšet hlasitá exploze, která rozbila okna domu. Útočníci na místo rovněž přijeli v pickupu a stříleli do vojáků. Několik vojáků údajně uteklo před atentátníky do nedaleké banky, část z nich útočníci zabili.

Ouagadougou se stalo terčem útoků islamistických extremistů v uplynulých dvou letech kromě dneška nejméně dvakrát. Loni v srpnu radikálové při útoku na restauraci zabili 18 lidí, zatímco v lednu 2016 extremisté při útoku na kavárnu zabili 30 osob. K útoku se tehdy přihlásila teroristická organizace s napojením na mezinárodní teroristickou síť Al-Káida.

Burkina Faso je převážně muslimský stát. V říjnu 2014 nastoupil cestu k demokracii, když byl svržen dlouholetý prezident Blaise Compaoré. V září 2015 uskutečnila elitní prezidentská garda neúspěšný pokus o puč. Země na severu hraničí s Mali, kde působí řada islamistických teroristických skupin, včetně Ansar Dine, Murábitún a AQIM. Proti nim v regionu bojují společné síly označované jako G5 Sahel Joint Force.

Zobrazit celou diskusi