Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Důchodová novela zpomalí růst penzí těm bohatším, nízké penze porostou víc

Autor: ČTK, tl - 
20. února 2018
22:22

Změna ve složení důchodů, kterou chystá Babišova vláda v demisi, zpomalí růst penzí zhruba polovině seniorů a seniorek. Rychleji se ale naopak začnou důchody zvedat těm, kteří mají nižší penze. ČTK to v úterý řekla ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO).

 

Starobní důchod na konci loňského září pobíralo kolem 2,4 milionu seniorů a seniorek. Podle statistické ročenky polovina starobních důchodců a důchodkyň dostávala v roce 2016 méně než 11 344 korun a polovina měla víc.

Ministerstvo práce připravilo podle programového prohlášení Babišovy vlády v demisi návrh novely, která mění složení penze. Pevná část důchodu, která je pro všechny stejná, by měla od příštího roku odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo nynějších devíti procent. Odrazí se to ve valorizaci. Model přidávání bude sice stejný jako dosud, částka se ale jinak rozdělí. Víc než dosud poputuje do pevného dílu, méně do zásluhové procentní výměry.

„Ono se to (růst důchodů) trošičku zpomalí ve srovnání s ostatními, jestli mám správná čísla, asi polovině lidí, kteří pobírají starobní důchod. Bude to ta část lidí, kteří mají mnohem vyšší důchod, než je průměrný důchod. Tam ten postupný vývoj, ten nárůst, jak máme predikováno, bude pomalejší,“ řekla ČTK Němcová.

Český systém: jeden z nejsolidárnějších

Odborníci poukazují na to, že český systém patří k nejsolidárnějším a důchody bohatých a chudých se liší jen málo. Podle důchodové ročenky předloni jen desetina starobních penzistů a penzistek dosáhla na důchod vyšší než 14 501 korun. Polovina pobírala přes 11 344 korun. Desetina měla méně než 8576 korun. Průměrný starobní důchod tehdy činil 11 460 korun, loni v září dosáhl 11 828 korun.

Pokud by nová pravidla platila už letos, podle propočtů ČTK by si proti nynější valorizaci při přidávání pohoršili lidé s penzí nad 11 200 korun. Loni v září to byly zhruba tři pětiny seniorů a seniorek.

vlasta1 ( 5. srpna 2018 10:02 )

Opět velká nespravedlnost, pokud snížíte zásluhovost tak i snížíte motivaci dávat do důchodového pojištění co nejvíce peněz, protože již to bude k ničemu.

kukuku ( 3. května 2018 07:17 )

Novelu brzo zase napadne nějaký hlady strádající důchodce-právník, že ho diskriminuje.

kukuku ( 3. května 2018 07:13 )

Před rokem 1989 byly ale i směšně malé rozdíly mezi platy mezi kvalifikovanými (nebo normy překračujícími) dělníky a řediteli a náměstky.

tarrica ( 27. února 2018 10:10 )

Před rokem 1989 byly mzdy směšné téměř ve všech profesích- sestry, učitelé,dělníci,uklízečky,kuchařky atd. Nemělo by se něco dělat alespoň se základní výměrou podle počtu odpracovaných let? Přesně jak tady píší- pokud neděláš a jsi zdravý,tak jen základ. Všichni nemůžeme být ředitélé, bankéři, ekonomové...je potřeba i čistit kanály, uklízet odpadky, vařit v jídelnách...Určitě by neměly být tak propastné rozdíly. Jen proto, že jsi byla 40 let prodavačka, dělník tak nemáš právo v důchodu slušně žít,zaplatit si malý byt a léky a jídlo? A ti, co celý život nedělají se vysmívají a jen natahují ruce na soc.dávky.Když nedostanou , tak kradou a mají plnou hu.u ,,diskriminace a rasismu,,.Je mi z této země smutno....

karlamarie ( 21. února 2018 22:55 )

A PROČ NEDÁTE VŠEM, KTEŘÍ MAJÍ POVINNÉ ROKY DO DŮCHODU ODPRACOVANÉ, ALE PŘESTO DOSTALI DŮCHOD DO 10 000,-KČ TAKOVÝ DŮCHOD JAKO CIKÁNŮM, TZN. Z PRŮMĚRNÉ MZDY? ONI NA TO MAJÍ NÁROK I BEZ PRÁCE A OSTATNÍ - PRACUJÍCÍ NE?! TO JE NORMÁLNÍ VÝSMĚCH POCTIVÝM LIDEM.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa