Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Americké vládě došly o půlnoci peníze. Před krachem vyvázla o fous

Autor: ČTK - 
9. února 2018
14:50

Kongres Spojených států v pátek odsouhlasil dlouhodobé financování federální vlády. Učinil tak ale několik hodin poté, co vládě o půlnoci místního času (6:00 SEČ) došly peníze na její provoz. Dopady krizové situace ale nebudou nijak vážné, neboť peníze zákonodárci zajistili ještě před začátkem pracovního dne. Pokud by ale Kongresem návrh na rozsáhlé navýšení rozpočtových výdajů pro nadcházející dva roky neprošel, musely by doma nuceně zůstat stovky tisíc státních zaměstnanců, úřady by pak fungovaly jen v nouzovém režimu.

Na rozpočtovém balíku k financování vojenských a civilních projektů za stovky miliard dolarů se dohodli demokratičtí a republikánští senátoři, ti pak krátce po půlnoci, tedy již v době platební neschopnosti vlády, opatření schválili poměrem hlasů 71 pro ku 28 proti.

Návrh poté Senát postoupil do Sněmovny reprezentantů, kde pro něj hlasovalo 240 kongresmanů, proti jich bylo 186. Média se shodují, že souhlas sněmovny s nadstranickým návrhem nebyl nijak přesvědčivý. Do poslední chvíle totiž nebylo jasné, zda demokraté senátní úpravu nakonec neodmítnou.

Schvalovací proces musí nyní svým podpisem formálně zakončit prezident Donald Trump, již nyní je ale jasné, že vláda má na své fungování zajištěnou hotovost, takže její úřady dnes mohou normálně pracovat.

300 miliard na civilní a armádní projekty

Kongresem přijatý balík, který má na 650 stránek, zajišťuje pro příští dva roky dodatečných zhruba 300 miliard dolarů (šest bilionů korun) na civilní a armádní projekty. Právě na rozsáhlost normy a její rychlé schvalování senátor Paul ve své kritice upozorňoval. Prohlásil, že Senát rozhoduje o věci, kterou nikdo nečetl a která ještě více zatíží rozpočtový schodek.

Na armádu a obranu je určeno 165 miliard dolarů (3,4 bilionu korun), pro domácí záležitosti pak asi 131 miliard dolarů (2,7 bilionu korun). Z civilních rozvojových projektů se počítá s modernizací americké infrastruktury, na kterou by mohlo jít okolo 20 miliard dolarů (414 miliard korun), či s financováním likvidace následků živelních pohrom.

Součástí schváleného návrhu ale není ochrana přistěhovalců, kteří do USA přišli jako děti. To dosud řešil program DACA, který Trump zrušil a vyzval Kongres, aby statut těchto migrantů označovaných jako snílci vyřešil trvale zákonem. Demokraté původně chtěli, aby se tato záležitost stala součástí rozpočtového návrhu, později ale ustoupili. Zákonu o přistěhovalectví se ale Senát chce věnovat v nadcházejícím týdnu.

Zobrazit celou diskusi