Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Autobus plný lidí začal hořet: 52 mrtvých, přežilo jen pět šťastlivců

Autor: ČTK, nkov - 
18. ledna 2018
08:50

Dvaapadesát lidí zahynulo v hořícím autobuse na západě Kazachstánu. Oznámilo to ve čtvrtek kazašské ministerstvo vnitra. Z hořícího vozu se zachránilo jenom pět osob včetně dvou řidičů. Podle vyšetřovatelů byl zřejmě příčinou požáru zkrat v rozvodu elektřiny, autobus byl navíc přetížen.

Podle kazašského úřadu pro mimořádné situace byli v autobuse občané Uzbekistánu, kteří cestovali přes Kazachstán za prací do Ruska. Ruská agentura RIA Novosti s odkazem na kazašské sdělovací prostředky napsala, že všichni mrtví jsou Uzbekové. Oba kazašští řidiči neštěstí přežili s lehkým zraněním, hospitalizaci údajně odmítli. 

Autobus značky Ikarus jel na trase mezi jihokazašským Šymkentem, který leží asi 130 kilometrů severně od uzbecké metropole Taškentu, a tisíc kilometrů vzdálenou ruskou Samarou. Nehoda se stala v Akťubské oblasti nedaleko obce Kalybaj.

Oblastní úřad pro mimořádné situace zřídil kvůli nehodě operační centrum, které dalo k dispozici speciální telefonické číslo a připravuje psychologickou službu. Na místě jsou policisté, zdravotníci a záchranáři. Kazašská vláda vytvořila zvláštní komisi, která má neštěstí vyšetřovat a poskytnout pomoc pozůstalým. Do Kazachstánu bylo vypraveno i zvláštní letadlo z Uzbekistánu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi