Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Syřan chtěl v Kodani útočit noži a výbušninami, policie ho zatkla

Dánská policie (Ilustrační fotografie)
Dánská policie (Ilustrační fotografie)  (Autor: Profimedia)
Autor: jer, ČTK - 
22. prosince 2017
15:20

Dánská policie zatkla muže (30), který podle ní plánoval útok v Kodani s použitím nožů a výbušnin. Informovala o tom v pátek agentura AP.

Dánský list Ekstra Bladet napsal, že nejmenovaný podezřelý je syrský státní příslušník. Byl známý švédským tajným službám. Ty ho označovaly za nebezpečného člověka kvůli tomu, že prý sympatizuje s extremistickou skupinou Islámský stát.

Podle dánské policie byl zadržen ve čtvrtek. Deník Ekstra Bladet napsal, že podezřelý je pravděpodobně komplic syrského uprchlíka, který byl v červenci odsouzen k 6,5 roku vězení v Německu za plánování teroristického útoku v Dánsku.

Před týdnem ruské úřady překazily přípravu dalšího teroristického útoku. Atentát se měl uskutečnit v Petrohradu. K odhalení útočníků pomohly informace, které Rusku poskytla americká CIA. Prezident Vladimir Putin za to poděkoval Donaldu Trumpovi.

Útoku, který se v druhé polovině listopadu uskutečnil na Sinajském poloostrově, se zabránit nepodařilo. Při útoku na mešitu zemřelo 235 lidí, dalších 125 osob utrpělo zranění. Jedná se o nejbrutálnější útok na egyptské civilisty.

Loni v prosinci zaútočil na vánoční trh v Berlíně terorista Anis Amri. Při útoku nákladním autem zemřelo 12 lidí včetně Češky Nadi Čižmárové. Terorista po útoku prchal přes několik států. Zastřelila ho až italská policie.

Rok poté: Berlín odhalil památník obětem teroristického útoku.

Video  Rok poté: Berlín odhalil památník obětem teroristického útoku.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Martin Haene, Lisle Moore - Nebula
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi