Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Utekl z pekla: Příběh muže, který přežil Osvětim, dostal knižní podobu

Video se připravuje ...
Autor: mav, TV JOJ - 
20. prosince 2017
14:00

Byl známý ve světě, a dokonce o něm psali i v New York Times. Paradoxně, v jeho rodném městě o něm dosud nikdo. Řeč je o nejznámějším rodákovi ze slovenské Sniny, Ernestovi Rosinovi. Podařilo se mu to, co statisíce lidí v Osvětimi považovali za zázrak - utéct. A právě jeho útěk z pekla popsal ve své knize spisovatel Juraj Šebo.

Ernest Rosin se narodil v židovské rodině ve Snině, později ale odešel do Bratislavy. V roce 1942 ho deportovali do koncentračního tábora. Pro mě byl jako druhý otec, protože můj otec na mě neměl mnoho času a Arnošt si ho našel vždy," uvedl Šebo. 

Z nacistických lágrů se podařilo utéct pouze několika stovkám vězňů. Ernest Rosin byl jedním z nich. Příliš mnoho času na plánování útěku neměl. Spolu s polským vězněm se skryl v jámě, která měla jeden krát jeden metr. Tam na ně další dva vězni položili desku a zakryli ji štěrkem. Místo posypali ruským tabákem, aby je nevyčmuchali psi. 

Asi 60 lidí včetně esesáků je hledali ve dne v noci. Po dvou dnech z jámy vylezli a proplížili se přes méně střeženou část tábora. 

Ernest Rosin se po letech sice vrátil do Sniny, ale svou rodinu ani dům tam už nenašel. Téměř všichni jeho příbuzní zahynuli v koncentračních táborech. On sám zemřel ve věku 87 let. Je to velká škoda, my těch hrdinů nemáme na Slovensku až tak mnoho. A i těch málo, co máme, tak o nich nevíme a toto je jeden z nich," shrnul Šebo. 

Zobrazit celou diskusi