Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skandál v koncentračním táboře Stutthof: Naháči hráli honěnou v plynové komoře

Autor: Veronika Kynclová - 
2. prosince 2017
13:32

Ve druhé světové válce zemřelo asi 65 tisíc lidí v koncentračním táboře Stutthof nedaleko polského Gdaňsku. Lidé byli masivně pozabíjeni nacisty. Skandálním se tedy stalo video umělce Artura Żmijewski (51), který natáčel skupinu vysmátých nahých lidí, kteří v někdejší plynové komoře hrají na honěnou.

Po začátku války v roce 1939 se ve Stutthofu začal stavět zajatecký tábor. O dva roky později už nacistům sloužil k vyvražďování nežádoucích osob. Pro urychlení tohoto procesu zbudovali pro tyto účely plynové komory, do nichž mohli najednou nahnat až 150 lidí!

Přesně na těchto místech, z nichž dodnes většině lidí běhá mráz po zádech, se Żmijewski rozhodl vytvořit svůj pětiminutový snímek s názvem Hra na babu (The Game of Tag). Film vznikl už v roce 1999, ale až nyní vyšlo najevo, kde ho tento polský režisér natočil.
Video, ve kterém se nazí muži a ženy smějí a plácají se po zadcích, rozzuřilo spoustu lidí. Nejenom zástupce židovské obce, ale především ty, kteří holocaust přežili.

Ti trvají na tom, aby polské úřady vysvětlily, kdo mohl takovéto natáčení v bývalém koncentráku vůbec povolit. „Ten film už zakázali v Německu a Estonsko ho stáhlo hned, jakmile jsme je kontaktovali. Jenže Polsko, které za války přišlo o šest milionů obyvatel, to z nějakého důvodu stále nechápe!“ řekl Efraim Zuroff, jenž pomohl dopadnout stovky nacistických zločinců.

I nadále tak toto skandální video »visí« na internetových stránkách varšavského Muzea moderního umění.

VIDEO: Lidé hrají na honěnou v plynových komorách.

 

bezodkladne ( 2. prosince 2017 23:59 )

Nemysli si,že si úplně anonymní a nezahrávej si šmejde

vosavopruz ( 2. prosince 2017 22:32 )

mě říkaj kašpárek

skaara ( 2. prosince 2017 21:57 )

Měli ji tam těm hovadům pusit stejný plyn jako za války a bylo by po prasárnárch

paralenka ( 2. prosince 2017 21:38 )

Ostuda všech, kteří na podobné téma vtipkují. Jak by jim bylo, kdybyy znali taková zvěrstva z vlastní rodiny? Hovadům, která rádoby vtipně komentují tuhle idiotskou "veselici", doporučuji přečíst si knihu Lékaři hanby!!!

aIIahakbar ( 2. prosince 2017 21:30 )

A kolik vás tam vlastně bylo?

Zobrazit celou diskusi