Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Zmizelá ponorka „potopila“ i šéfa argentinského námořnictva. Pátrání pokračuje

Autor: jer, ČTK - 
16. prosince 2017
18:09

Argentinský ministr obrany odvolal šéfa námořnictva kvůli tragédii ponorky San Juan. Ta je pohřešována od poloviny listopadu a panují domněnky, že byla zničena explozí. Na palubě ponorky bylo 44 členů posádky. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vládního mluvčího a tisk.

Admirál Marcelo Eduardo Srur byl podle zdrojů Reuters odvolán ze svého postu měsíc poté, co ponorka San Juan zmizela v jižní oblasti Atlantského oceánu. Dosud se ji nepodařilo lokalizovat a experti soudí, že byla zřejmě zničena při obrovské explozi.

Mluvčí argentinského námořnictva Enrique Balbi nicméně před týdnem oznámil, že pátrání pokračuje a že byla rozšířena prohledávaná oblast.

Argentinská parlamentní komise se minulý týden obrátila na německé ministerstvo vnitra kvůli informacím o dvou německých firmách, které se podílely na opravě baterií ponorky. Právě ty mohly být příčinou nehody. Informoval o tom španělský deník El País.

„Existuje podezření na úplatky za účelem získání zakázky na opravu ponorky San Juan, máme podezření, že v tom figurují německé firmy,“ řekla Cornelia Schmidtová-Liermannová, která předsedá komisi pro zahraniční záležitosti argentinského parlamentu.

Pátrání po zmizelé ponorce:

Zmizelá argentinská ponorka San Juan byla německé výroby. Do služby argentinské armády byla zapojena v roce 1985 a v letech 2007 až 2014 prošla generální opravou, která se vlekla kvůli nedostatku financí z argentinského rozpočtu.

Podle posledního hlášení, které velitel ponorky vyslal na základnu před zmizením 15. listopadu, se ponorce dostala do ventilace k bateriím voda. Ta způsobila zkrat a požár baterií. Ponorka ještě hlásila, že pokračuje v plavbě na oddělený pohon. Podle expertů mohl požár spotřebovat větší množství vzduchu a mohlo dojít k implozi, což je opak exploze a znamená zhroucení objektu do sebe kvůli nedostatečnému vyrovnání tlaků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi