Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kolem Země proletěl asteroid: Možná jde o mimozemskou sondu

Autor: csk - 
13. prosince 2017
20:56

Kolem Země proletělo na podzim podivné těleso z jiné hvězdné soustavy. Asteroid ve tvaru doutníku dostal jméno Oumuamua a vědci v čele s legendárním Stephenem Hawkingem (75) zjišťují, zdali nešlo o mimozemskou sondu.

Původ tělesa není jistý

Asteroid Oumuamua (havajsky posel) objevili astronomové 19. října teleskopem Pan-STARRS 1 na Havaji. Nyní se vědci snaží vypátrat, jestli těleso nese stopy jiného života.

„Pravděpodobně je přírodního původu, ale protože je tak zvláštní, tak bychom ho rádi zkontrolovali a zjistili, jestli má nějaké známky umělého původu,“ vysvětlil profesor astronomie Avi Loeb z Harvardovy univerzity. Z toho důvodu si asteroid »poslechne« Green Bank, jeden z největších teleskopů světa nacházející se v americké Západní Virginii.

Poslech rádiových signálů bude probíhat ve čtyřech rádiových pásmech po dobu deseti hodin. „I kdybychom tam našli třeba jen signály artefaktu, který tam zůstal, aniž bychom narazili na stopy života, byl by to největší úspěch mého života. Jedná se o jednu z nejdůležitějších otázek vědy, možná dokonce tu nejdůležitější – jsme sami?“ dodal Loeb.

VIDEO: Takto naši planetu minul jiný asteroid v roce 2015.

Video  Animace průletu asteroidu kolem Země  - NASA
Video se připravuje ...

Posel ve tvaru doutníku

Vědci jsou fascinováni podivným tvarem tělesa. Je totiž 10x delší než široký (400 x 40 m), což odpovídá tvaru mezihvězdné kosmické lodě. „Stále se nedokážeme shodnout, jakého by mohl být původu. Z toho důvodu je připraven soukromý projekt Breakthrough Listen, který je zaměřený na pátrání po mimozemské inteligenci. Ten prověří možnost, jestli by mohl být Oumuamua mimozemský artefakt,“ píše se v prohlášení projektu, jehož vznik před dvěma lety inicioval i sám Hawking.

A jak asteroid ke svému neobvyklému tvaru přišel? „Na své cestě mohl prolétat oblastmi s větší hustotou objektů a daný tvar může být následkem srážek s nimi,“ řekl pro deník Aha! astronom Miloš Tichý z Observatoře Kleť.

NASA dnes odhalí velký objev

Velká očekávání mají fanoušci mimozemských civilizací i po oznámení Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), který na dnešek slibuje odhalení velkého objevu. Vděčí za něj prý sondě Kepler, která už osm let hledá exoplanety, a umělé inteligenci Googlu. Tisková konference začne v 19:00 našeho času (13.00 EST)

zarazenyprd ( 14. prosince 2017 00:03 )

Hawking je střízlivý vědec, který se nenechá unášet novinářskými touhami. Ve známém vesmíru (průměr cca 200mld LY) je jistě monoho planet s existujícím životem, ale vzhledem k rozlehlosti vesmíru je prakticky nemožné, aby měli možnost navázat kontakt.

villon ( 13. prosince 2017 22:58 )

Kosmická loď by nebyla tak nepravidelná a měla by antěnky popř. soláry. A kdyby byla pilotovaná, tak i okénka. A taky nějaké výsostné znaky. Je to div, jak můžou být vědecké kapacyty takhle naivní.

Zobrazit celou diskusi