Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Firmy krotí vánoční večírky. Kvůli sexuálnímu obtěžování omezují alkohol

Autor: base, ČTK - 
13. prosince 2017
08:25

Dny jako z filmu Pařba o Vánocích, kdy se šéfka personálního oddělení zmocní na vánočním večírku mikrofonu a zaměstnancům doporučí, aby se pokoutnímu sexu věnovali raději na parkovišti, a nikoli v kójích na pracovišti, jsou minulostí. Firemní vánoční večírky se letos ponesou v umírněném duchu, neboť vedení společností čelí požadavkům na omezování výdajů, zlepšování firemní morálky a letos také potírání sexuálního obtěžování na pracovišti, napsal americký deník The New York Times.

Firmy stále častěji své vánoční párty zaměřují na budování týmu a posílení spolupráce mezi zaměstnanci. Oblíbené jsou především večírky v bowlingových centrech nebo v únikových místnostech, což jsou akce dobře zvládnutelné z hlediska velikosti i seznamu pozvaných.

Na večírku společnosti Vox Media, jejíž šéfeditor byl nedávno propuštěn kvůli sexuálnímu obtěžování, letos hosté dostanou jen dvě poukázky na alkoholický nápoj, což má omezit konzumaci alkoholu a případné skandální chování. Jiné firmy přijímají ještě přísnější opatření a alkohol nenabídnou vůbec.

Zvláštní zpravodaj Vanity Fair a častý účastník večírků Bob Colacello se domnívá, že současné politické a kulturní okolnosti výstřelkům nepřejí. „Jediná věc, o které lidi ještě rádi mluví, je Donald Trump nebo Harvey Weinstein,“ říká s odkazem na amerického prezidenta a hollywoodského producenta, jehož sexuální aféry odstartovaly světovou kampaň proti sexuálnímu obtěžování.

Z obtěžování žen je obviňován i šéf Bílého domu. „A pokud je hlavním námětem konverzací toto, každý si raději rozmyslí nejen predátorské sexuální chování, ale raději i nevinné flirtování,“ tvrdí Colacello. 

Expert: Letos se každý bude chovat vzorně

David Adler ze společnosti BizBash, která sleduje trendy v oblasti pořádání společenských událostí, soudí, že letos se každý bude chovat vzorně, neboť všichni - od šéfů po řadové zaměstnance - budou pod drobnohledem. Některé firmy přesto podle něj zaměstnancům raději připomínají, že na firemním večírku je potřeba dodržovat stejné dekorum jako v práci. „Letošek není zrovna rokem, kdy zpucujete šéfa. Neuvidíte lidi, jak si z hecu holí vlasy,“ předpovídá Adler.

Výrazně při zemi se letos podle The New York Times budou držet také večírky v Hollywoodu, kde bylo ze sexuálního obtěžování obviněno mnoho známých herců a dalších osobností.

Video  Takto se cítí ženy! Proti sexuálnímu násilí bojují sedačkou s penisem  - youtube.com/watch?v=C6THwRu846M
Video se připravuje ...

 

agfor ( 13. prosince 2017 12:43 )

No jo. Sekretářka svému šéfíkovi nedá a jinému ano a šefík pak závidí.

bre-burda ( 13. prosince 2017 09:58 )

Když už si nevrznu ani na podnikovém večírku, tak kde tedy? Jak chtějí upevňovat kolektivní vztahy bez pořádného grupáče?

levicove-smegma ( 13. prosince 2017 09:37 )

Každá šeredka musí tvrdit, že byla sexuálně obtěžována, aby to před kámoškami vypadalo, že je o ní zájem.

salto ( 13. prosince 2017 08:49 )

Byli jsme kolektiv samých mužů a když jsme měli předvánoční posezení (dost se pilo), tak jsme si z fabriky pozvali ženy a ony rády přišly a o nějakém obtěžování nemohla být ani řeč

Zobrazit celou diskusi