Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

S pláčem prosil policistu o život, ten ho zabil. Ze střelby uniklo brutální video

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
8. prosince 2017
18:10

Bývalý arizonský policista Philip Brailsford (26), který v roce 2016 zastřelil otce dvou dětí Daniela Shavera (27), nebyl shledán vinným. I když jej obžaloba vinila z vraždy druhého stupně, soud rozhodl, že jednal v sebeobraně. Policie po soudním jednání zveřejnila záznam celého incidentu, který ukazuje šokující záběry, jak Shaver v breku prosí Brailsforda o milost.

Střelba, kterou Shaverova rodina popisuje jako „totální popravu“, se udála v arizonském městě Mesa, když policie na místo přijela v návaznosti na telefonát, že někdo míří pistolí z okna hotelu La Quinta.

Popis pokoje se shodoval s pokojem Shavera. Policie proto muži řekla, ať ho opustí, lehne si na chodbu a nedělá žádné prudké pohyby, jinak bude zastřelen.

Co následovalo, ukazuje nově zveřejněné video z kamer dvou policistů.  Shaver se plazí po zemi a se zlomeným hlasem prosí Brailsforda, aby nestřílel. Policista do něj stejně ihned vystřelí.

Shaver si při plazení sahá na pás svých kalhot. Brailsford u soudu řekl, že to je ten moment, proč se rozhodl vystřelit – myslel si, že muž sahá po pistoli a tak použil svoji AR-15. Na těle Shavera později žádná zbraň nalezena nebyla, ve svém pokoji ale měl dvě vzduchové pušky.

Právník Shaverovy rodiny Mark Geragos střelbu popsal jako „zcela jasnou popravu“. Po vynesení rozsudku dodal, že „právní systém u Daniela a jeho rodiny těžce selhal“.

Detektiv, který incident vyšetřoval, potvrdil, že Shaverovy pohyby mohly vypadat, jako když si chce vytáhnout pistoli. Stejně tak to ale vypadalo, že si chce jen vytáhnout své volné kalhoty, které mu kvůli plazení po zemi padaly. Nic, co by nutilo ihned vystřelit a nevolit radši pouta, detektiv nezjistil.

Těžká volba

„V tomhle případu nejsou žádní vítězové ani poražení. Brailsford musel udělat ve zlomku sekundy těžkou volbu. Byl trénovaný na to, aby poznal, jestli někdo vytahuje pistoli,“ bránil policistu jeho obhájce Michael Piccarreta.

„Shaverovi nechtěl ublížit… situace ale vypadala tak, že by mohl být nebezpečný. Zkuste také udělat takové rozhodnutí. Není to jednoduché,“ pokračoval obhájce. Zda bude chtít policista svoji práci zpět, neřekl.

Vdova po Shaverovi a jeho rodiče s důvody, proč nebyl Brailsford odsouzený, nesouhlasí. Podali stížnost na soud a žádají o přezkoumání případu. Na otázky médií odmítli odpovídat.

Samotný policista soudu řekl, že ho střelba velmi mrzí. Podle svých slov byl pod ohromným tlakem a bál se o bezpečnost svých kolegů a ženy, která se na hotelové chodbě nacházela. Té přitom sám na záznamu ale hrozí, že ji zastřelí, pokud se pohne.

nean ( 25. prosince 2017 19:19 )

Já tam vidím jak potencionálně ozbojený člověk sahá za záda, načež je ještě bez střelby upozorněn aby to nedělal a následně při přesunu k policistovy opět (ač byl varován) sahá za záda kde může mít zbraň. Policista jednal správně - nechtěl se nechat zabít. Když je někdo idiot a dává truce kam nemá tak se nemůže divit že je oprávněně zastřelen. Policista se rozhodl správně. Na jeho místě bych udělal to samé. Nenechám se zabít.

Desterz ( 10. prosince 2017 09:13 )

Jo jo. Zastřelit klečícího člověka za to že se (údajně) špatně pohne, to je asi jediné co hrdinná policie dokáže. Ale když měli vlítnout do toho hotelu ve Vegas, tak 50 minut sbírali odvahu za dveřma!

Milann ( 9. prosince 2017 11:30 )

Proč takzvaná nejlepší demoška bere do do policie takovéto parchanty a zbabělce.

sores ( 9. prosince 2017 10:46 )

Jestli zabil čmouda žádná škoda, množí se jak potkani

laco ( 9. prosince 2017 09:06 )

Policajt jednoznačne pochybil. Len si skúsme predstaviť, že by bol na mieste policajta civilista. Bolo by to po zastrelení ležiaceho človeka vyhodnotené ako nutná obrana? To určite. . . .

Zobrazit celou diskusi