Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Očkování dítěte jedinou injekcí? Půjde to už brzy, tvrdí američtí vědci

Autor: Zuzana Zelenková - 
8. prosince 2017
06:05

Vědci pracují na očkovacím séru, které by dětem umožnilo „zcuknout“ očkovací kalendář do jediného dne. Nová látka by zabezpečila všechno potřebné jediným vpichem. Podle organizace Rozalio, která se snaží o lepší informovanost rodičů, by to mohlo pomoci lidem, kteří se očkování z nějakého důvodu bojí. Objev amerických výzkumníků se zatím testuje na myších.

„Touto prací jsme velmi nadšení, protože poprvé můžeme vytvořit knihovnu drobných uzavřených částic vakcíny, které jsou naprogramovány tak, aby se uvolnily v přesném a předvídatelném čase, aby lidé mohli potenciálně dostat jednu injekci,“ uvedl pro webu news.mit.edu lékař Robert Langer, který patří k výzkumníkům z Massachusettského technologického institutu v USA.

„To by mohlo mít významný dopad na pacienty všude na světě. Pomohlo by to také v rozvojovém světě, kde mají lidé velmi špatnou dostupnost lékařů,“ dodal Langer. Přelomovou technologii zatím tým vyzkoušel na myších. Objev by měl zásadní vliv na podobu očkování, děti by už nemusely dostávat očkování podle očkovacího kalendáře. Stačila by jediná injekce.

Do těla by tak byla aplikovaná mikroskopická částice, balíček polymerů naplněných očkovací látkou a utěsněný víčkem. Materiál by byl vyroben tak, aby se rozpadal v požadovaném čase tak, jak je potřeba. Postupně by se tedy do těla dítěte dostávala séra v požadovaných intervalech. Zatím byl vyzkoušen interval 9, 20 a 41 dní od aplikace injekce.

Časem by měla vzniknout i látka, která by částice uměla uvolňovat v řádu měsíců. Technologii by prý bylo možné využít i pro pacienty, kteří dostávají pravidelné dávky léků, třeba těch proti alergii, které je nutné podávat injekčně.

Česká expertka: Zatím si to nedovedu představit

Čeští odborníci jsou k objevu zatím mírně skeptičtí. „Kdyby se jedním vpichem dalo očkovat více vakcín, tak by to pro pediatry určitě bylo zajímavé, děti by se ušetřily vpichů. Zatím si to ale nedovedu představit,“ uvedla pro Blesk.cz předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Ilona Hülleová,  předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost | archiv/koláž

Imunitní systém se podle Hülleové trénuje právě opakovaným očkováním, aby se posílila tvorba protilátek. „Nevím, na jakém principu by fungovalo toto, muselo by se jednat o nějaký nový mechanismus. A už vůbec si nedovedu představit jenom jedno očkování, které by chránilo děti proti různým typům onemocnění,“ popsala odbornice.

Podle Hülleové se vakcíny stále mění a upravují se i očkovací kalendáře. Lékaři přecházejí z vícečetných schémat na méně četná. Pokrok jde dopředu a nový objev, který by ušetřil počet vpichů, by byl vítanou novinkou.

„Rodiče nechtějí slyšet, jak jejich dítě pláče“

Matky, které nechtějí svoje ratolesti za žádnou cenu očkovat, nevnímají podle lékařky racionální argumenty. Nicméně rodičů, kteří očkování striktně odmítají, je podle odbornice málo. Potvrzuje to i Marie Maříková ze spolku Rozalio, který se snaží o lepší informovanost rodičů. Vakcinace se prý spíše bojí lidé, kteří už mají nějakou negativní zkušenost, třeba se starším dítětem.

„Rodiče neradi vidí, když jejich děťátko pláče, což se většinově děje po každé aplikaci. Věřím, že by rodiče ocenili, kdyby to byla pouze jedna injekce. V podstatě po tom volají,“ uvedla pro Blesk.cz Maříková. Podle jejího názoru má finální verze vakcíny do praxe ještě daleko.

moist ( 8. prosince 2017 06:42 )

A když se vakcína začne rozpadat v dobe, kdy je dítě nemocné? Jak bude reagovat, když se mu třeba do nemoci typu neštovice nebo třeba spalova angína přimíchá zátěž vakcinace. Do toho bych nešla. Vpich je na vakcinaci jen podružný, moje děti u vpichu většinou ani nebrečí.

Zobrazit celou diskusi