Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Letiště na Bali začíná fungovat. Popel ze sopky tam uvěznil i Čechy

Autor: bru/ČTK - 
29. listopadu 2017
10:08

Po třech dnech byl dnes odpoledne místního času (ráno SEČ) obnoven provoz na mezinárodním letišti na indonéském ostrově Bali. Letiště bylo uzavřeno kvůli popelu ze sopky Agung. Na ostrově kvůli uzavírce uvízlo až 120.000 turistů, uvedla agentura AFP. Otevření dopravního uzlu umožnila skutečnost, že oblaka popela změnila směr. V oblasti však stále platí nejvyšší stupeň varování před případnou velkou erupcí.

Letiště v balijské metropoli Denpasaru denně odbaví nejméně 5000 zahraničních turistů a 15.0000 až 20.000 domácích návštěvníků. Důvodem jeho uzavření byl sopečný popílek, který může letadlům poškodit motory.

„Situaci stále bedlivě sledujeme,“ řekl AFP mluvčí letiště. Nevyloučil, že letiště bude opět uzavřeno, pokud vítr nebude foukat příznivým směrem.

Češi na Bali

České ministerstvo zahraničí v souvislosti s aktivitou Agungu vybídlo české turisty k obezřetnosti a ke sledování situace. Skrze aplikaci DROZD registruje na ostrově necelých 170 občanů Česka. Všichni obdrželi zprávy s informacemi o uzavření letiště a případných kontaktech.

Sopka Agung se probudila v září po více než 50 letech. Od víkendu chrlí oblaka bílého a šedého popela do výšky několika tisíc metrů a z kráteru se řine takzvaný bahnotok či lahar, tedy směs sopečného popela, úlomků ztuhlé lávy a velkého množství vody. Evakuováno bylo asi 40.000 lidí z okolí sopky, desítky tisíc dalších ale i přes výzvy úřadů zůstávají na místě.

Odborníci upozorňují, že sopka se chová podobně jako při výbuchu v roce 1963, kdy zahynulo asi 1100 lidí. Podle agentury AP ale není jasné, jak silná případná erupce bude nebo jak dlouho potrvá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi