Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za lásku mučení a kriminál: Vztahy gayů stále zakazuje přes 70 států, uvádí OSN

Autor: base, ČTK - 
28. října 2017
11:35

Za posledních 20 let zrušilo asi 25 zemí zákony, které kriminalizují vztahy osob stejného pohlaví, podobná legislativa však stále platí ve více než 70 státech. Vyplývá to z první zprávy nezávislého odborníka OSN pro otázky sexuálních menšin, napsala agentura AP. Podle Vitita Muntarbhorna je zapotřebí okamžitě konat a zastavit porušování lidských práv těchto osob.

„Příslušníci komunity LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů) čelí množství nehorázných útrap, včetně zabíjení, znásilňování, mučení, bezdůvodného věznění, únosů, obtěžování, fyzických a psychických útoků,“ řekl Muntarbhorn, první nezávislý odborník OSN vyšetřující násilí a diskriminaci vůči osobám s menšinovou sexuální orientací.

Ve vystoupení na půdě OSN v pátek uvedl, že více než 70 zemí stále trestá homosexuální chování, přičemž v některých za něj hrozí i trest smrti. Zároveň hovořil o „globálním trendu dekriminalizace homosexuálních vztahů“. V posledních pěti letech v tomto směru zrušilo zákony alespoň pět zemí: Belize, Lesotho, Mosambik, Palau a Seychely.

Podle experta na lidská práva Muntarbhorna je potřeba zrušit všechny zákony kriminalizující homosexuální chování. Profesor práva na univerzitě Chulalongkorn v thajské metropoli Bangkoku dále poznamenal, že byť některé země nemají zákony namířené proti homosexuálům či transsexuálům, jsou proti nim používány zákony o dobrých mravech či veřejném pořádku.

„Je hanebné, že lidé s určitou, ať už skutečnou či domnělou, sexuální orientací, genderovou identitou a genderovým projevem odlišným od určité společenské normy jsou za to na mnoha místech světa stíháni,“ řekl Muntarbhorn výboru Valného shromáždění OSN.

Jeho práce vzbudila minulý rok odpor řady afrických členů OSN, kteří zpochybňovali její právní základ a tvrdili, že OSN upřednostňuje otázky sexuálních menšin před diskriminací na základě rasy či vyznání. Muntarbhorna se dokonce snažili odvolat, návrh ale neprošel. V pátek Muntarbhorn přiznal, že mnoho zemí s ním při výzkumu odmítlo spolupracovat.

Video  Policie ostře zasáhla na pochodu gayů v Turecku. Účastníky zatýkala  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

jana999 ( 28. října 2017 18:05 )

hlavne je to problém netolerantního islámu, že *** stropnický tak touží je tu mít

Zobrazit celou diskusi