Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Premiérem v katolickém Irsku je gay: Dřív to byl jen sen, říká Varadkar

Autor: ČTK, base - 
14. června 2017
21:42

Irský parlament ve středu zvolil novým premiérem předsedu strany Fine Gael Lea Varadkara, který se stal vůbec prvním otevřeně homosexuálním politikem v čele této katolické země. Varadkar, který ve funkci nahradil odstoupivšího Endu Kennyho, bude řešit především otázky spojené s odchodem sousední Británie z Evropské unie či politickou krizi v Severním Irsku, uvedla agentura Reuters.

Osmatřicetiletý potomek indického přistěhovalce je vůbec nejmladším člověkem, který zastával úřad irského premiéra. „Je mluvčím nové generace irských žen a mužů, představuje moderní, pestré a inkluzivní Irsko a mluví za ně jako nikdo jiný,“ řekl poslancům o Varadkarovi Kenny, který svého nástupce do premiérského křesla nominoval.

Varadkar se stal symbolem společenských změn v kdysi striktně konzervativní zemi, která homosexualitu dekriminalizovala teprve v roce 1993 a v níž katolická církev dodnes hraje významnou společenskou roli.

„Pod vedením Endy Kennyho jsem se stal rovnoprávným občanem ve své vlastní zemi před pouhými dvěma lety a mohl jsem se ucházet o tento úřad, což jsem kdysi považoval za nesplnitelný sen, alespoň pokud jsem chtěl být sám sebou,“ prohlásil ve středu Varadkar v narážce na to, že Irsko předloni legalizovalo manželství homosexuálů.

Sotva pětimilionové Irsko sice v současnosti patří k nejrychleji rostoucím evropským ekonomikám, avšak potýká se s bytovou krizí a zastaralou infrastrukturou. Zásadním politickým problémem bude pro nového premiéra podle expertů patrně odchod Británie z EU, který se týká i sousedního Severního Irska. Nový šéf středopravé vládnoucí strany je zastáncem takzvané měkké varianty brexitu, díky níž by si Ulster zachoval výhody jednotného evropského trhu a mohl s Irskem sdílet bezcelní styk.

Video  Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi