Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vydržíme do posledního člověka.“ Amazonský kmen brání těžařům v zničení pralesa

Autor: Mii - 
27. října 2017
21:20

Jeden z nejvíce izolovaných domorodých kmenů světa slíbil, že zabrání nadnárodním těžařským společnostem v likvidování jejich přirozeného domova. Amazonského pralesa. Kmen Wajapi žije v části přírodní rezervace Renca. Brazilská vláda plánuje oblast zpřístupnit k těžbě zlata a dalších drahých kovů, které se na místě nacházejí.

Wajapi jakoukoli těžbu odmítají. Tapajona (36), jeden z členů kmenu, říká, že budou bojovat. „Až ty společnosti přijdou, budeme jim odporovat,“ uvedl pro agenturu AFP. „Pokud brazilská vláda pošle vojáky, aby nás zabili, vydržíme tak dlouho, než bude poslední z nás mrtvý,“ pokračoval.

Brazilský prezident Michael Temer zrušil zákaz těžby v rozsáhlých oblastech Renca v srpnu. V září pak povolení pozastavil, ale obavy přetrvávají. U prvotního rozhodnutí totiž řada organizací na ochranu lidských práv namítala, že pošlapává ústavní práva místních obyvatel.

„V čele těchto snah stojí sám prezident Temer. Kongres s ním souhlasí, protože ho ovládá silná lobby z těžařského a agrárního sektoru. To jsou mocní lidé, kteří jsou rozhodnuti území převzít stůj co stůj. Příroda je vůbec nezajímá,“ popsala webu Independent Fiona Watsonová z neziskové organizace Survival.

„Moc bílých by byl náš konec“

Objevují se také obavy, že brazilská vláda chce dokončit rozpracovanou silniční síť, která má vést přímo skrze jádro pralesa a tím zlepšit infrastrukturu mezi Brazílií a Venezuelou. „To by znamenalo, že by neustále jezdila auta a kamiony, objevilo by se násilí, drogy a krádeže. Všechno by se změnilo. Naši mladí by začali toužit po smartphonech, oblečení, počítačích. Jakmile přijde moc bílých lidí, bude to náš konec,“ popsal agentuře AFP domorodec Calibi (57).

Watsonová navíc upozorňuje, že těžba by společně se stavbou silnic znečistila řeky, ve kterých Wajapi loví a které mají jako zdroj pité vody. Nedlouho poté by se znečistila i půda. Nové cesty by navíc přilákaly lidi, kteří by mezi domorodce mohli zanést nebezpečné nemoci.

Politika jako zbraň domorodců

V Renca žijí určité skupiny skupiny Wajapi, které ještě nikdy nepřišly do kontaktu s okolním světem. Pokud by k něčemu takovému došlo, jejich společenství by bylo zdecimováno. Celý kmen je ale podle Watsonové velmi odolný – když byli Wajapi poprvé v roce 1973 kontaktováni, živořili, ale dnes se jejich populace několikanásobně zvýšila.

„Založili si vlastní organizaci, podařilo se jim udat a vyhnat těžaře, kteří zde pracovali nelegálně, mají vlastní doktory, kteří se vzdělávají mimo prales a díky tomu umí léčit nemoci, jako je malárie, se kterou tu mají všichni problém, a dokonce mají vlastní učitele,“ uvedla Watsonová.

Plánovaný odpor Wajapi proto nebude agresivní. Minimálně ne v první fázi. Podle domorodce Jawaruwa (31) násilné metody nebo útěk do hlubšího pralesa v dnešní době neplatí. Minulý rok se Jawaruwa nechal zvolit do zastupitelstva nedalekého města Pedra Branca a stal se prvním příslušníkem Wajapi, který kdy držel politickou funkci. „Máme lepší strategii než střílet šípy. Podílet se na politice a věci ovlivňovat zevnitř. To je naše nová zbraň,“ svěřil se agentuře AFP.

Wajapi nejsou jediným izolovaným kmenem v Amazonu. Žijí zde například příslušníci Tsimane:

silen ( 28. října 2017 04:59 )

Problém je v přelidnění Země, kdy jsme se za posledních sto let 7x přemnožili, a to byly dvě světové války a spousta různých pandemií (španělská chřipka, malárie, cholera, pohlavní choroby...). A každý by se chtěl mít dobře! Vlastnit výrobky technického pokroku, elektroniku, módní textílie, vydělat spousty peněz, cestovat, užívat si života (alkohol, drogy, sex...). Podnikavci zakládají výrobní firmy, aby to vše vyráběli a lidem prodávali..., ale k výrobě potřebují suroviny a ty zase jiní podnikavci chtějí těžit a drancovat tím přírodu... To je ten bezbřehý kolotoč, který tuhle planetu brzy zničí. A z tohoto perpetuálního "blázince" už není úniku, poněvadž nikdo by se nechtěl vrátit životním stylem zpět do pravěku nebo až "na stromy"!!!

Zobrazit celou diskusi