Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bratr vůdce KLDR byl podruhé zavražděn: Na letišti proběhla rekonstrukce zločinu

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
24. října 2017
12:15

Dvě podezřelé ženy z vraždy Kim Čong-nama, bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, Indonésanka Siti Aisyahová (25) a Vietnamka Doan Thi Huong (29) byly převezené na letiště v Kuala Lumpur. V rámci soudního procesu tam došlo k rekonstrukci celého případu, informovala o tom stanice BBC.

Rekonstrukci přihlíželi soudci, prokurátoři i obhájci obviněných. Ženy na letiště dorazily s obrovským policejním doprovodem. Obě byly spoutány a na sobě měly neprůstřelné vesty, byly navíc obklopeny ozbrojenou eskortou, Aisyahová i Huong stále trvají na tom, že jsou nevinné. Rekonstrukce by měla všem pomoct pochopit, co se toho dne stalo, a usnadnit soudu rozhodování.

Rekonstrukce vraždy Kim Čong-nama:

Nejvyšší soudce Atmi Ariffin kráčel ve stopách oběti i domnělých vražedkyň. Nejprve se zastavil u odbavovací přepážky, kde ženy měly Kim Čong-namovi do obličeje nastříkat nervový plyn VX. Ariffin se pak vydal po stejné trase jako oběť, jako první šel na letištní kliniku. Ten samý proces zopakoval u žen a podle záznamů z kamer se zašel podívat na toalety, kam si ženy po činu zašly umýt ruce.

Vražedkyně, nebo oběti promyšleného plánu?

Aisyahová i Huong jsou jediné dvě podezřelé, které byly v případu Kimova zavraždění zatčeny, malajská policie podezřívala i další osoby, ale ty ze země uprchly. Jejich právníci postavili obhajobu na myšlence, že ženy naletěly severokorejským agentům. Věřily, že jsou součástí zábavné show a Kim je obětí jejich žertíku.

Malajsie nikdy přímo z činu neobvinila Severní Koreu, ale jihokorejský tajný agent uvedl, že útok byl součástí pětiletého plánu, který vypracoval vůdce KLDR. Podle agenta se chtěl svého bratra zbavit a nechal ho zabít. Kim Čong-nam svého bratra sesadit nechtěl, několikrát však svou rodinu a její vládu veřejně kritizoval.

Proces s Aisyahovou i Huong začal 2. října, předvolaní svědci – lékaři a chemikové, vypověděli, že Kim Čong-nam zemřel na otravu plynem VX. Jeho stopy byly objeveny na Kimově obličeji a oblečení, proti ženám stojí i to, že i jejich oblečení a nehty nesly pozůstatek VX.

Údajný syn Kim Čong-nama promluvil o otcově vraždě:

Monikay ( 24. října 2017 13:58 )

Ty holky asi dobře nedopadnou...

Zobrazit celou diskusi