Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těhotná vdova po vojákovi promluvila: Trump si nepamatoval ani jeho jméno

Autor: ČTK - 
24. října 2017
06:42

Ve Spojených státech ani po týdnu neutichá aféra, kterou vyvolal prezident Donald Trump tím, že kritizoval svého demokratického předchůdce Baracka Obamu za to, že netelefonoval rodinám padlých amerických vojáků. V pondělí se do kauzy vložila jedna z vdov, která v pořadu Dobré ráno, Ameriko stanice ABC řekla, že Trumpův telefonát a tón, jakým hovořil, ji rozhořčil a ještě více rozesmutnil. Uvedla rovněž, že Trump měl potíže se zapamatováním manželova jména.

„Prezident řekl, že (manžel) věděl, k čemu se upsal, ale i tak mě to bolí,“ řekla Myeshia Johnsonová, jejíž manžel La David na začátku října zahynul se třemi dalšími americkými vojáky během akce v Nigeru. „Rozplakalo mě to, protože jsem byla rozhněvaná na tón jeho hlasu a na to, jak to řekl. Nedokázal si zapamatovat ani manželovo jméno,“ uvedla Johnsonová na Trumpovu adresu. Dodala, že jméno si prezident zapamatoval jen díky tomu, že měl před sebou příslušnou zprávu.

Trump na tvrzení Johnsonové zareagoval na Twitteru. „S vdovou po La Davidu Johnsonovi jsem měl velmi zdvořilý rozhovor a jeho jméno jsem od počátku vyslovoval bez zaváhání,“ napsal Trump. Podle Johnsonové ale při vyslovování jména zadrhával.

K případu Johnsonové se již před týdnem vyjádřila demokratická kongresmanka Frederica Wilsonová, která médiím sdělila, že byla s vdovou v době, kdy jí prezident volal. Wilsonová k tomu řekla, že část hovoru zaslechla a že Trumpova slova o tom, že Johnson věděl, do čeho jde, byla v tu chvíli neuctivá. Trump následně prohlásil, že Wilsonová, která je známá nošením pestrobarevných klobouků, je praštěná. Uvedl také, že kongresmanka vůbec cizí hovor neměla poslouchat a že smysl jeho slov posunula.

Trump při setkání s americkými vojáky ve Virginii Trump při setkání s americkými vojáky ve Virginii | Reuters

Johnsonová se ale Wilsonové zastala s tím, že prakticky patří do její rodiny a že hovor slyšeli ještě další příbuzní, neboť v té době společně jeli na letiště převzít manželovo tělo. „Nic si nevymyslela, vše byla stoprocentní pravda,“ dodala Johnsonová.

Vdova v pořadu ABC rovněž kritizovala fakt, že se od úřadů dozvěděla jen velmi málo o tom, jak manžel zahynul. Kritizovala také to, že jí nebylo umožněno podívat se na manželovo tělo, i když říkala, že takhle nemůže vědět, co v rakvi je. „Mohla být prázdná,“ řekla.

Šéf amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford v úterý prohlásil, že rodinám vojáků zabitých v Nigeru dluží vysvětlení toho, co se tam stalo. Přislíbil proto, že jakmile skončí vyšetřování události, tak je s podrobnostmi seznámí.

O akci je známo jen několik faktů. Skupina amerických vojáků byla nedaleko hranic s Mali přepadena ozbrojenci z odnože teroristické organizace Islámský stát. Při střetu zahynuli tři vojáci a další dva byli zraněni. O dva dny později bylo nalezeno Johnsonovo tělo, čímž se bilance mrtvých Američanů zvýšila na čtyři. To, jak Johnson zmizel, známo není.

nazornavec ( 5. prosince 2017 23:13 )

Nejspíš tam bojoval s Islámským státem?

nazornavec ( 5. prosince 2017 23:11 )

Hej kámo, nějaký příklad ze současnosti by nebyl?

nazornavec ( 5. prosince 2017 23:09 )

Jak může být někdo tak hloupý a omezený, že pláče pro svého mrtvého manžela? Co kdybych ti taky zabila manžela/manželku ? To bys pak mluvil/a jinak.

Deneček ( 24. října 2017 13:34 )

Vůbec nelituji žoldáky,kteří padnou kvůli americkým agresorům v cizí zemi.

sores ( 24. října 2017 10:02 )

Ale Donald řekl jen pravdu, černoch věděl že jde riskovat život ale za ty prachy co by dostal kdyby žil mu to holt stálo za to. Vždyť tam nemusel,bylo to jeho rozhodnutí!!!

Zobrazit celou diskusi