Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejtragičtější požáry v historii Kalifornie: 31 mrtvých, stovky pohřešovaných

Autor: ČTK, ula - 
13. října 2017
06:51

Lesní požáry na severu Kalifornie, se kterými bojuje 8 000 hasičů, si vyžádaly nejméně 31 obětí. V noci na dnešek o tom informovala agentura AP. Kalifornské úřady, které pohřešují stovky lidí, hovoří o nejtragičtějším týdnu v historii lesních požárů v tomto státě. Záchranáři se psy již začali s cíleným hledáním těl.

Hasiči evidují v regionu celkem 22 požárů. V okresech Napa a Sonoma se hasičům podařilo dostat pod kontrolu asi deset procent požáru, jejich úsilí ale může zmařit silný vítr, kteří meteorologové předpovídají.

V důsledku požárů, které se rozhořely už v neděli téměř současně v osmi kalifornských okresech, bylo zničeno přes 3500 budov. Odhadem 25.000 lidí pak muselo opustit své domovy. Plameny se rozšířily na plochu 777 kilometrů čtverečních. Počet požárů se snížil z 22 na 21, ale jen proto, že dva z nich se spojily v jeden.

Hasiči hlásí dílčí úspěchy, vítězství nad plameny je však podle nich v nedohlednu. „Zdaleka nejsme z této kritické situace venku,“ prohlásil šéf záchranných operací Mark Ghilarducci.

Kalifornii ničí požáry, podívejte se:

Zmíněný okres Sonoma patří k nejvíce postiženým. Sonomský šerif Robert Giordano uvedl, že úřady zde prověřují stovky případů pohřešovaných osob a že záchranáři již brzy začnou s cíleným hledáním těl. Varoval také, že identifikace obětí bude náročná a zdlouhavá. Na Sonomu připadá více než polovina mrtvých, které si požáry vyžádaly.

Špatná kvalita vzduchu a nedostatek informací

V oblasti severně od San Franciska, kde se tyto požáry nacházejí, je v současné době nejhorší kvalita ovzduší v historii. Agentura AP situaci přirovnala k smogem sužovaným čínským městům. Lidé se před dusivým dýmem chrání obličejovými maskami, mnozí s dýchacími problémy vyhledali lékařskou pomoc, školy ruší výuku.

Lidé v postižených oblastech si stěžují také na chaos a nedostatek informací. Není prý jasné, které úřady jsou zodpovědné za pátrání po nezvěstných. Telefonní linky jsou převážně obsazené, nebo nefungují, řekli svědci agentuře AP.

Řada lidí přespala první noc po útěku z domova na písku na pláži v zálivu Bodega Bay, než jim úřady opatřily stany, spací pytle a otevřely pro ně veřejné budovy a restaurace, v nichž byla zřízena evakuační centra. Místní charitativní organizace i obyvatelé oblastí, které nebyly zasaženy ohněm, nakoupili postiženým potraviny. Někteří obyvatelé pro ně otevřeli své domovy či kanceláře.

Turistická místa se mění v města duchů

Oblíbená výletní místa, včetně měst Sonoma a Calistoga v údolí Napa, se teď podobají městům duchů, kde jsou k vidění jen týmy hasičů, jak se snaží zastavit postupující ohnivou zkázu.

Starosta města Calistoga, kam turisté cestují za ochutnávkami vína a horskými prameny, varoval, že plameny se blíží k městu a všech 5000 obyvatel musí bezpodmínečně uposlechnout příkaz k evakuaci. „Hasiči se musejí soustředit na likvidaci ohně, nemají čas zachraňovat lidi,“ řekl starosta Chris Canning.

Dosud nejtragičtější lesní požár, který Kalifornie zažila, byl v Griffithově parku v Los Angeles v roce 1993, tehdy zahynulo 29 lidí. Úřady nicméně označují nynější sérii požárů, ačkoli nejde o jeden požár, za nejhorší v moderní historii tohoto státu.

Takto vypadá zničené město Santa Rosa:


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi