Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Manžel poradkyně Clintonové sexuálně dotíral na školačku. Čeká ho vězení a rozvod

Autor: base, ČTK - 
25. září 2017
19:00

Soud ve Spojených státech v pondělí poslal bývalého amerického kongresmana Anthonyho Weinera za sexuální elektronickou komunikaci s patnáctiletou školačkou na 21 měsíců do vězení. Informovala o tom agentura AP. Případ zasáhl do loňské prezidentské kampaně v USA, neboť Weiner je manželem Humy Abedinové, která je dlouholetou blízkou spolupracovnicí neúspěšné demokratické kandidátky do Bílého domu Hillary Clintonové. Abedinová kvůli skandálu od manžela loni odešla, letos pak podala žádost o rozvod.

Někdejšímu demokratickému kongresmanovi hrozilo až desetileté vězení, Weiner se ale dohodl s prokuraturou, uznal svou vinu a zřekl se práva na odvolání. Za to prokuratura žádala vězení v délce 21 až 27 měsíců. Do káznice musí Weiner nastoupit nejpozději 6. listopadu, rovněž musí zaplatit pokutu 10 tisíc dolarů (220 tisíc korun) a podrobit se terapii pro sexuální delikventy.

Kdysi ambiciózní demokratický politik zhatil svou slibně nastartovanou dráhu opakovanými sexuálními prohřešky. Před čtyřmi lety, když se ucházel o křeslo newyorského starosty, se na veřejnost dostal záznam o jeho peprné korespondenci s jistou mladou ženou. Už v roce 2011 rezignoval na post v Kongresu poté, co vyšlo najevo, že několika ženám rozeslal své intimní fotografie.

Loňský skandál navíc zasáhl až do prezidentské kampaně Clintonové. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) Weinerovi totiž v rámci zajišťování důkazů v září zabavil počítač, v němž pak vyšetřovatelé našli velké množství e-mailů odeslaných ze soukromého poštovního účtu Clintonové v době, kdy byla ministryní zahraničí.

Později vyšlo najevo, že poštu nahrála do počítače jako do záložního média dlouholetá poradkyně Clintonové Huma Abedinová. Právě skandál s úřední elektronickou poštou své sokyně hojně využíval v kampani nynější prezident Donald Trump.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině