Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dvě ženy ve Francii dostaly kladivem. Útočník podle svědků křičel „Alláhu akbar“

Muž ve Francii zranil dvě ženy kladivem (ilustrační foto).
Muž ve Francii zranil dvě ženy kladivem (ilustrační foto).  (Autor: Blesk)
Autor: jer, ČTK - 
15. září 2017
18:00

Neznámý muž je na útěku poté, co ve francouzském Chalon-sur-Saone zranil kladivem dvě ženy. Informoval server bbc.com.

Napadení obou žen dělí přibližně 15 minut, vše se odehrálo v pátek před polednem. Podle svědků podezřelý během útoků křičel „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký).

Vyšetřovatelé přistupují k činu jako k potenciálnímu teroristickému útoku, nevylučují ale i jiné motivy. Zranění žen je neohrožují na životě, podle místních médií již byly obě propuštěny z nemocnice. V jednom případě museli lékaři ženě ránu na hlavě sešít čtyřmi stehy, upozornila agentura AFP.

Úřady vyzvaly místní obyvatele, aby nesdíleli na internetu informace o pohybu policie a nekomplikovali tak probíhající pátrání. Do pátrací akce bylo nasazeno 50 policistů. Podle pravicového starosty města Gillese Platreta svědčí vzývání Alláha o „radikálním islamismu“ pachatele. Svoje spoluobčany vyzval k bdělosti.

V pátek ráno byl zatčen muž v pařížském metru poté, co údajně napadl nožem vojáka. Jednalo se o zatím poslední z případů napadení francouzských bezpečnostních složek. Policisté a vojáci byli nasazeni po celé Francii v reakci na nedávné teroristické útoky. Voják napadený v pařížském metru při incidentu nebyl zraněn.