Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klokani se přemnožili. „Měli byste jich víc sníst,“ pobízí Australany ekologové

Autor: jer, ČTK - 
11. září 2017
19:05

Vlastníci půdy a ekologové v Austrálii označili rostoucí populaci divokých klokanů za neudržitelnou. Vyzvali proto veřejnost, aby více jedla klokaní maso. Informoval o tom v pondělí web televize BBC.

Vládní statistiky ukazují, že v roce 2016 bylo v Austrálii téměř 45 milionů klokanů. Tedy téměř dvakrát tolik než lidí. Ještě v roce 2010 přitom populace klokanů čítala jen 27 milionů vačnatců.

Za přemnožení údajně může deštivé počasí, díky kterému měli klokani dostatek potravy. Teď se ale lidé obávají, že kvůli letnímu suchu by mohly miliony klokanů hladovět.

Austrálie má striktní pravidla pro zabíjení zvířat. Každý stát má přísné kvóty pro licence na komerční lov a utrácení zvířat. Pravidla vznikla s ohledem na udržitelnost.

Místní média informují, že o většinu dostupných licencí není zájem kvůli nízkým cenám masa a slabé poptávce. Každý rok je lov zdrojem kontroverze. Podle jeho odpůrců totiž neexistuje důkaz, že snížení počtu klokanů prospěje životnímu prostředí.

Kůže a srst usmrcených zvířat může být prodána nebo jít na export. Klokaní maso se ale často nevyužije, protože o něj lidé nestojí, informovala australská vláda na svém webu. Klokani jsou národní zvíře Austrálie, konzumace jejich masa je tedy stále mnohými považována za nepřijatelnou.

Někteří Australané v lovu klokanů vidí příležitost pro prodej masa turistům. Ti mnohdy vyhledávají maso „exotických“ zvířat, jako je emu nebo krokodýl. Podle zastánců lovu klokaní maso obsahuje málo tuku. Jelikož klokani produkují méně metanu než jiná zvířata, jejich chov je údajně šetrnější k životnímu prostředí.

„Lidé by měli podpořit lov klokanů, abychom ochránili jiné části našeho ekosystému,“ řekl pro BBC profesor David Paton z Univerzity Adelaide. „Není to chyba klokanů, že je jich nadbytek. Pravděpodobně jsme moc váhali s redukcí jejich počtu, abychom zabránili škodám. Pokud budeme zabíjet zvířata, musíme to dělat humánně, a měli bychom také uvažovat o tom, jak jejich ostatky využijeme,“ dodal.

Australanku vyděsil zuřivý klokan, který se jí dobýval do domu.

Video  Australanku vyděsil zuřivý klokan, který se jí dobýval do domu.  - YouTube
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi