Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na severu Itálie řádily bouřky: Požár u Říma zabil dvě ženy!

Nad Itálií řádí bouřky, při požáru tam zemřely dvě ženy.
Nad Itálií řádí bouřky, při požáru tam zemřely dvě ženy.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
7. srpna 2017
21:50

Počasí na začátku nového týdne rozdělilo Itálii na dvě poloviny. Zatímco na jihu pokračují vedra a požár nedaleko Říma v pondělí zabil dvě osoby, v horách na severu země o víkendu horko vystřídaly bouřky a sesuvy půdy, při kterých zahynulo několik lidí. Požáry se nevyhnuly ani Řecku či Chorvatsku.

Italští hasiči momentálně v okolí města Tivoli východně od metropole bojují s rozsáhlým požárem. Podle agentury ANSA zasahuje několik oddílů a také hasičské letadlo. V malém domě, kolem něhož hořel les a křoviny, byla nalezena těla dvou seniorek. Přesný důvod jejich smrti zjišťují vyšetřovatelé.

 

Hasičům se naopak podařilo odvést do bezpečí dezorientovaného muže, který je nyní v nemocnici ve vážném, avšak stabilizovaném stavu. Minulý týden požáry v Itálii zabily nejméně tři lidi, v neděli pak severovýchodně od Říma při boji s ohněm zahynul šedesátiletý dobrovolný hasič.

Na severu země o víkendu extrémně vysoké teploty vystřídaly silné srážky a vítr, což mělo za následek sesuvy půdy a polámané stromy. Živel zablokoval silnice, železniční tratě a zaplavil domy. Na některých místech spadlo za krátkou dobu až 100 milimetrů vody a například v regionu Trentino-Alto Adige zasahovali záchranáři na 500 místech.

V Cortině d'Ampezzo přišla o život žena, jejíž auto strhl proud bahna, napsal server deníku La Repubblica. V Dolomitech na masivu Marmolada jednoho muže zabil blesk, jeho žena vyvázla se zraněními. Dvě osoby zahynuly v horách po pádu, další dvě oběti mají na svědomí padající stromy a několik osob se pohřešuje.

Ochladit se má do konce týdne na většině italského území, srážky ale zůstanou pouze na severu. Čekají na ně i provozovatelé lyžařského vleku na ledovci nad průsmykem Stelvio. Ten běžně funguje celoročně, o víkendu byl však provoz přerušen kvůli nedostatku sněhu. Teploty se totiž i v ranních hodinách pohybovaly nad deseti stupni Celsia. Stalo se tak poprvé od zavedení letního lyžování. V posledních dnech podle ředitele střediska nějaký sníh přibyl, byl to ale jen poprašek.

 

Mimořádná vedra provázená požáry v posledních týdnech sužují celou jižní Evropu. V Chorvatsku dnes hořelo také jižně od města Makarska a na několik hodin tam byla přerušena doprava po pobřežní silnici A8. Asi 2000 hektarů porostu zničily plameny o víkendu na řeckém ostrově Kythéra a dnes hořelo v Řecku alespoň na třech dalších místech.

Horký vzduch ze severní Afriky do Evropy přinesla tlaková níže přezdívaná Lucifer. Pocitová teplota, která bere v potaz i vlhkost vzduchu, na Apeninském poloostrově minulý týden místy přesahovala 50 stupňů Celsia. Nejvyšší reálnou teplotu naměřili ve Forlí, a to 43 stupňů. V regionu Emilia Romagna byl v několika okresech zaveden přídělový systém vody, což je krok, o kterém uvažují také úřady v Římě.

List The New York Times uvádí, že letošní počasí způsobilo v italském zemědělství škody za zhruba jednu miliardu dolarů (22 miliard Kč). "Žvýkačky tají v obalech" a v restauracích nefunguje klimatizace, protože "vzduch je moc teplý na to, aby mohl být klimatizován", napsal americký list.

VIDEO: Rozsáhlý požár ve Francii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi