Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Armáda v Riu vs. drogové gangy: Pět tisíc vojáků a policistů šlo na ozbrojené zločince

Autor: jer, ČTK - 
5. srpna 2017
19:46

Dva lidé zemřeli při dnešním rozsáhlém zásahu brazilských bezpečnostních složek ve čtyřech chudinských čtvrtích Ria de Janeiro. Cílem operace, do níž bylo podle agentury AFP nasazeno na 5000 vojáků a policistů, byly ozbrojené drogové gangy. Ty ovládají chudinské čtvrti a válka mezi nimi stojí za nárůstem násilí v tomto druhém největším brazilském městě.

„Oblast ovládá strach, lidé se bojí vycházet z domů a nechodí do práce,“ prohlásil v sobotu podle agentury AFP jeden z místních obyvatel. Ve městě bylo v první půli roku zaznamenáno nejvíce trestných činů od roku 2009, včetně 3457 vražd. To je podle oficiálních statistik nárůst o 15 procent oproti stejnému období v loňském roce. Od začátku roku bylo zabito 93 policistů.

Při sobotním zásahu na severu a západě Ria de Janeiro bylo zatčeno čtyřicet lidí. „Dva zločinci při střetech zemřeli,“ uvedl šéf policie. Do akce bylo nasazeno 3600 vojáků a přes 1300 policistů a také vrtulníky.

Sobotní zásah je součástí větší operace, nazvané Bezpečnost a mír, která by měla v Riu de Janeiro trvat až do konce příštího roku. Dekret opravňující k nasazení ozbrojených složek ve městě před týdnem podepsal brazilský prezident Michel Temer. Do boje s organizovaným zločinem tam má být nasazeno na 10 000 mužů, včetně 8500 vojáků.

Video  Nechutné: Slováci stahují 237 druhů brazilského masa z prodejen  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi