Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Egyptský tank převálcoval auto teroristů. Bylo napěchované výbušninami

Autor: Mii - 
27. července 2017
12:20

Minimálně 50 lidí mohlo zemřít, pokud by nezasáhl tank egyptské armády nedaleko města Aríš na Sinajském poloostrově. Najel na auto sebevražedných atentátníků napěchované 100 kilem výbušnin, a zabránil tak katastrofě rozsáhlých rozměrů. Událost zachytila bezpečnostní kamera.

Kamera ukazuje, jak tank projíždí jedním z kontrolních stanovišť na Sinajském poloostrově a řítí se směrem k vozidlu, ve kterém sedí čtyři sebevražední atentátníci. Ti chtěli auto, do kterého nacpali 100 kilo výbušnin, odpálit a zranit co největší možné množství lidí.

Tanku se ale podařilo vozidlo s atentátníky přejet ještě dříve, než jej stihli odpálit. K explozi tak došlo kontrolovaně. I přes to ovšem zemřelo sedm lidí včetně dětí. Nicméně kdyby tank nezasáhl, podle mluvčího egyptské armády by zemřelo minimálně dalších 45 civilistů a vojenského personálu.

Video ukazuje, jak auto se sebevražednými atentátníky vybuchuje:

Mluvčí v prohlášení také dodal, že vítězství, jako jsou tato, posilují vůli egyptské armády bojovat proti ozbrojeným nepřátelům. Posádka tanku byla ihned oceněna.

Egypt má s oblastí Sinajského poloostrova dlouhodobě problémy. Působí zde jedna z odnoží Islámského státu, která pravidelně útočí na egyptské bezpečnostní složky. Egyptské armádě se ale daří s teroristy poměrně úspěšně bojovat a jen v nedávné době jich zabila více než 40.

Zobrazit celou diskusi