Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V půlce fast foodů podávali led znečištěný výkaly. Který řetězec byl nejhorší?

Autor: nka - 
19. července 2017
21:34

Led v nápojích podávaný v řetězcích rychlého občerstvení je v Británii často kontaminovaný fekálními bakteriemi, inspektoři tady nalezli závadné vzorky v polovině kontrolovaných provozoven. Napsal to britský web Daily Mail s odvoláním na průzkum stanice BBC.

Inspektoři se zaměřili na řetězce rychlého občerstvení KFC, McDonald’s a Burger King, které mají provozovny i v Česku. Prověřili celkem 30 náhodně vybraných restaurací – po 10 od každého z řetězců. Ve všech odebrali vzorek ledu, který obsluha restaurací přidává do nápojů, a otestovali ho na přítomnost takzvaných koliformních bakterií. To jsou mikroorganismy přirozeně se vyskytující ve střevě a jejich přítomnost značí kontaminaci výkaly.

Kontrola prokázala fekální bakterie v nadpoloviční většině vzorků. Co do jednotlivých řetězců na tom nejhůře bylo KFC, kde byl led znečištěn v sedmi z deseti případů. V provozovnách Burger Kingu nalezli inspektoři prohřešky v šesti z deseti případů, nejčistší byly vzorky z McDonaldu – kontaminaci vykazovaly tři odebrané vzorky z deseti. U pěti vzorků z KFC a čtyř vzorků z Burger Kingu navíc kontroloři úroveň znečištění označili za „významnou“. Jakákoliv kontaminace vody koliformními bakteriemi je přitom v Británii, stejně jako v ČR, nepřípustná.

Jak se dodržuje hygiena v provozovnách McDonald’s? Podívejte se na reportáž:

Video  Maso z fast foodu: Z mrazáku do vaší pusy za 120 sekund  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Střevní bakterie se do vzorků dostaly pravděpodobně tak, že si zaměstnanci po použití toalety neumyli ruce a poté se dotýkali buď ledu samotného, nebo přístrojů určených k jeho tvorbě.

Představitelé KFC výsledky označili za šokující. „Jsme těmito výsledky zděšeni a mimořádně zklamáni,“ oznámili podle Daily Mailu. „Okamžitě jsme přestali používat výrobníky ledu v dotčených restauracích a provedeme důkladné čištění a prověrku. Také jsme všem zaměstnancům zdůraznili důležitost dodržování našich přísných předpisů,“ dodali.

Zástupci společnosti Burger King uvedli, že čistota a hygiena představují pro firmu prioritu. „Tato zpráva nám dává příležitost posílit výcvik zaměstnanců a utužit dodržování všech bezpečnostních předpisů,“ vzkázali veřejnosti.

Firma McDonald’s poukázala na to, že pro výrobu ledu v zemi neexistují závazné předpisy. „Uvítali bychom proto zavedení předpisů a rádi budeme v této oblasti spolupracovat s odpovědnými orgány,“ napsala společnost v prohlášení. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hanka666 ( 20. července 2017 00:50 )

Naštěstí tyto věci nejím, ale koukám. Tam se asi zákazníci pohrnou Peču si chleba, dělám si domácí šunku, sýr, ovoce a zelenina na zahradě.

mash ( 20. července 2017 00:16 )

Především Starbucks se hystericky dušoval, jak přijmou tisíce imigrantů, aby ukázali, jak je naše společnost tolerantní a bojovali proti údajným předsudkům. No prosím, tak tady to máte, sluníčkáři pos***! Individua ze středověku, kde ani neznají toaletní papír vám svými prsty od stolice budou připravovat jídlo a pití. Dobrou chuť!

Zobrazit celou diskusi