Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Poplach v Costa Coffee i Starbucksu: V pití jim našli fekální bakterie

Bakterie našli novináři v ledu. (Ilustrační foto)
Bakterie našli novináři v ledu. (Ilustrační foto)  (Autor: iStock.com)
Autor: mah - 
29. června 2017
20:48

Novináři BBC se rozhodli otestovat chlazené nápoje velkých kavárenských řetězců. Jejich nálezy byly šokující. V nápojích, které obsahovaly led, z prodejen Costa Coffee, Starbucks a Caffe Nero v Británii objevili znepokojivé množství fekálních bakteriích.

Novináři společně s expertem Tony Lewisem testovali dohromady 30 britských prodejen, po deseti u každého řetězce. Kromě nápojů se zaměřili také na čistotu stolů a jídelních táců. To, co zjistili, je šokovalo.

Nejhůře z testu vyšly prodejny Costa Coffee. V sedmi z deseti testovaných vzorků novináři odhalili koliformní bakterie, které se běžně vyskytují ve fekáliích. Podle Lewise jde o lidské patogeny. „Není přípustné, aby byly takové bakterie přítomné v jakémkoli množství a už vůbec ne v tak vysokých počtech, jaké jsme naměřili,“ dodal k tomu odborník.

Kontaminované nápoje si novináři zakoupili i v prodejnách zbylých dvou řetězců. Provinění ale nebylo tak časté. Jak ve Starbucks, tak v Caffe Nero dostali kontaminované nápoje ve třech z deseti prodejen.

Řetězce na zjištění novinářů reagovaly okamžitě. Zástupce Costa Coffee oznámil, že společnost již vydala nové pokyny k nakládání s ledem a zároveň  do svých podniků zavádí nové vybavení pro výrobu a uskladnění ledu. Mluvčí Starbucks uvedl, že řetězec bere hygienická opatření extrémně vážně a zahájil proto vlastní vyšetřování podmínek ve svých prodejnách. V podobném duchu reagovalo i Caffe Nero.

VIDEO: Podívejte se, jak si doma připravit kávu jako od profesionála.
Video  Latté jako od profesionála: Stačí vám zavařovačka a mikrovlnka.  - Adam Balažovič, Lenka Chvostová
Video se připravuje ...

sanctus ( 29. června 2017 22:15 )

 Tím pádem že v Paříži 80% afričan dělá v sféře obsluhy pro evropany..., tak nebudu překvapen když v kelímku bude 5-10 druhý spermie...,a k tomu nějaké africké pohlavní nemoci...Bavím se o realitě, a ne o rasové nenávisti. Anglie, Francie,Německo,Nizozemsko během 300let "rasové milovali" půlky světa...,a dneska máme to co máme v kelímku(zatím), a to inom začátek...

Zobrazit celou diskusi